Čović: HDZ BiH i SNSD imaju dogovor

Dragan Čović

Prema njegovim riječima vlast nakon izbora neće se moći formirati bez HDZ-a BiH i SNSD-a. Naglasio je kako je razgovarao i sa strankama, uvjetno kazano, iz srpskog i bošnjačkog bloka, odnosno svim relevantnim čelnicima kao i s političkim predstavnicima Hrvata u BiH oko moguće prije i post izborne suradnje.

Prema njegovim riječima kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH, uz sve ostale faktore, Željko Komšić nije prijetnja njihovoj kandidatkinji za tu funkciju Borjani Krišto.

Čović je kazao kako je odluka SDP-a da ponovo nominira Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ustavna ali nije u političkom smislu korektna i svakako predstavlja poruku hrvatskom narodu i kako neki zamišljaju BiH, a činjenica je kako je SDP dominatno, neke analize kažu, istaknuo je Čović i 97 posto bošnjačka stranka, piše slobodna dalmacija.

I Borjana Krišto je naglasila kako je apsolutno stručni spremna i sposobna obnašati tu dužnost  te da ima dovoljno političkog iskustva. Glede očekivanja kako će proći stranka na izborima, Čović je kazao kako očekuje da će HDZ BiH dobiti dvije trećine hrvatske hrvatskih glasova, te da će SNSD unutar srpskog korpusa dobiti preko 50 posto, ali da u Bošnjaka nije izgledno da će jedna stranka odnijeti pobjedu, što će utjecati na teže formiranje vlasti, ali da očekuje da će to biti do konca godine, nakon izbora, te da se BiH neće dogoditi mostarski sindrom.

M. Landeka