Za vikend najavljen 'zračni desant' na komarce

Tigrasti komarac
Zbog ozbiljnosti situacije, odnosno rapidno povećanog broja "letećih krvopija" te mogućnosti daljnjeg pogoršanja, Grad Osijek osnovao je Stožer za obranu građana od najezde komaraca, na čijem je čelu gradonačelnik Ivan Vrkić.

Stožer ima ukupno 13 članova, a osim gradonačelnika u njega su imenovani: Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te koordinator rada Stožera Enrih Merdić, vodeći stručnjak za komarce i voditelj Službe za monitoring komaraca Odjela za biologiju osječkog sveučilišta, Zlatko Pandžić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, predstavnici pet izvođača tretiranja (Cosmosol, Asanator, Pestrid, Sanitacija i Vetam) i tvrtke Air Tractor, koja posjeduje zrakoplove za zaprašivanje, te ostali stručnjaci zaduženi za tu problematiku.

"Odlučeno je da ćemo se, dok se situacija s komarcima ne riješi, sastajati najmanje jednom dnevno kako bismo koordinirali sve akcije uništavanja komaraca, a Stožer će biti aktivan najmanje do kraja ljetne sezone, odnosno završetka sezone izlijetanja komaraca", kaže Kristić. Podsjeća da Osječane trenutačno napada vrlo brojna prva generacija, koju nisu uspjeli suzbiti, tvrde, zbog dva razloga: zbog nedostatka ledenih granula na tržištu i miniranosti dijela zemljišta nisu na vrijeme mogli tretirati veliku površinu na lijevoj obali Drave, ponajprije Halaševo iza Zoološkog vrta, gdje su se razvile enormne količine letećih napasnika, koji posljednjih dana u rojevima ulijeću u grad. Tako se dogodilo da je, nakon što su protekloga vikenda ručnim zaprašivanjima sa zemlje tretirali čak oko 2200 hektara u Osijeku i okolici, broj komaraca na pojedinim mjestima bio trostruko veći (Pampas) pa su izvođači o svojem trošku u ponedjeljak navečer ponovili tretiranje na više od 1000 hektara.

Budući da je prošle godine promijenjen zakon i dopušteno je uništavanje komaraca iz zrakoplova, upitali smo Kristića zašto se to ne čini. "Već smo čuli pojedine prigovore kako su naša tri zrakoplova otišla tretirati poplavljena područja u Posavini pa su Osječani sada nezaštićeni. No zapravo smo čekali da se stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo, Službe za monitoring i tvrtke Air Tractor suglase koja je veličina kapljica sa sredstvima protiv komaraca najučinkovitija za njihovo uništavanje, jer se radi o tzv. hladnom orošavanju ili zamagljivanju, umjesto toplog zamagljivanja dimom, što je, tvrde upućeni, zastarjela metoda.

Budući da još nemamo konsenzus oko toga pitanja, a stanje s komarcima se pogoršalo, čini se da nam nema druge nego za vikend podići avione i u praksi isprobati metode", najavljuje Kristić

glas-slavonije.hr