VIDEO  Milijunska metropola na udaru rojeva komaraca

komarci
Göran Widerberg/Vestmanlands Läns Tidning/TT

Samo mjesec dana otkako je popustila zadnja ‘invazija‘ komaraca na Buenos Aires, glavni grad Argentine i njegova okolica ponovno su na udaru rojeva dosadnih krvopija, piše Buenos Aires Times, a prenosi Jutarnji list.

Zbog tako velikog broja komaraca sve je više zabrinutih oko širenja Denga groznice u regiji, a lokalno stanovništvo sve se više poziva na fumigacije kako bi se uhvatilo u koštac sa širenjem vrste aedes albifasciatus, također poznate kao ‘poplavni komarci‘, koji su karakteristični za to područje.

Sadržaj se učitava...

Dolazak komaraca druga je takva najezda od početka godine. Stručnjaci upozoravaju da se očekuje da će rojevi trajati nekoliko tjedana, jer odrasli komarci imaju životni vijek oko 20 dana. U slučaju dodatnih padalina, nevolja bi se mogla produžiti.

Potaknula ih kiša

Pojavu ogromnog broja komaraca je potaknula kiša. Jaki pljuskovi mogu uzrokovati poplave i lokve u kojima se komarci razmnožavaju.

Ogroman broj komaraca ove godine potaknuo je neobične prizore pa su se čitavi oblaci dosadnih insekata nadvili nad dijelove La Plate.

Sadržaj se učitava...

Besplatni repelenti

Vlada pokrajine Buenos Aires ovog je tjedna objavila da će nastaviti s podjelom besplatnih repelenata stanovnicima kako bi spriječila denga groznicu i širenje drugih bolesti koje prenose insekti.

Besplatan repelent za bube dostupan je u javnim bolnicama i zdravstvenim centrima. Kako bi dobili povlasticu, stanovnici moraju predočiti dokument koji dokazuje da imaju prebivalište u pokrajini Buenos Aires.

Korištenje repelenata jedna je od najučinkovitijih mjera za prevenciju bolesti Denga groznice, Zike i Chikungunye. Repelente treba ravnomjerno nanositi na izloženu kožu, svaka dva sata ili češće ako se znojite ili mokrite, preporučuju stručnjaci.

Nagli porast komaraca potaknuo je skokovita poskupljenja repelenata. Najučinkovitiji proizvodi su oni koji sadrže sastojke kao što su DEET, Citronella, IR-3535 i Icaridin.

Iako repelenti nisu vrlo učinkoviti protiv vrste aedes albifasciatus, stručnjaci kažu da je njihova uporaba važna mjera za sprječavanje ugriza. Stručnjaci preporučuju poduzimanje dodatnih mjera, poput postavljanja komarnika na vrata i prozore, korištenje unutarnjih i vanjskih spirala i raspršivača te eliminaciju mogućih mjesta razmnožavanja komaraca.