Sred pušaka bajoneta: Komandiru koji je pozivao na terorizam prijeti zatvor

Na Facebook stranici Revolucionara i osobnom "komunikeu" (službeno priopćenje, statement, oficijelni stav) kojega je u nedjelju popodne stavio na YouTube, ovaj je škverski radnik (kadrovska služba), koji je godinama uzaludno pokušao završiti studij prava u Splitu, iznio niz proturječnih stavova, piše 24sata.hr.

U "komunikeu" je, naime, nakon pozdrava "drugovima i drugaricama" iz Revolucionara, rekao kako je "nužno da se prilikom napada na neprijateljske ciljeve izbjegnu civilne žrtve" jer bi "bile kontraproduktivne, i koristile vladajućoj klasi trabantima NATO pakta i Zapada te prikazivanju članova Pokreta otpora kao krvoloka, bezumnika i ubojica" da bi odmah rekao da je "nužno izvršiti napade na parazite, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske mafije i drugih mafija".
Poziv na linč nije nimalo smiješan

Također, "nužno je izvršiti likvidaciju narodnih krvopija, to su u prvom redu kapitalisti, ali i svi eksploatatori radnog naroda, i onaj obični obrtnik ako je eksploatator radnog naroda, zaslužio je likvidaciju. Pogotovu menadžeri, znači, ti bezdušni kapitalistički sluge... Njih treba bez milosti, rješavati..."

Ove riječi doista je teško protumačiti drukčije nego kao poziv na linč. To je govor mržnje, koji nije nimalo smiješan, premda "kominike" izgleda kao replika Balkanskog špijuna, i ima elemente crnog humora.

Građane koji simpatiziraju kapitalizam, Bruxelles, EU i NATO, ne treba odmah likvidirati. "Treba s njima raditi, a ako se vidi da su nepopravljivi slučajevi.--- ha , onda je nužno pristupiti, je li , nekim akcijama upozorenja, a ako ni one ne urode plodom, onda pristupiti obračunu s takvima, u skladu s onim što se radilo u NOB-u..."

Komandir: 'To je pitanje slobode mišljenja'

Odmah nakon objave "komunikeja" na Revolucionarima se razvila živa diskusija u kojoj je objavljeno preko 300 postova. Brojni članovi grupe ( na kojoj je oko 1500 ljudi s područja cijele bivše Jugoslavije) upozorili su Komandira da odmah makne objavu, jer će do jutra "disati prosijani zrak" policijske postaje; brojni su ga upozorili da će imati ozbiljnih problema sa zakonom, no Komandir je ustrajno tvrdio da je sve što je objavio samo pitanje slobode mišljenja, i da je samo pokazao kako bi izgledao gerilski rat, kad bi do njega došlo.

Rekao je da svu inspiraciju crpi iz djela Šibe Kvesića "Dalmacija u NOB" i knjizi Johna Eliisa "Gerila kroz stoljeća".

Iz njegovih je postova, doduše, bilo očito da pojma nema tko je stavio eksplozivne naprave u Zagrebu. Rekao je da pretpostavlja da je riječ o članovima Pokreta otpora, no nije preuzeo nikakvu odgovornost.

Objavio je da je bio pod nadzorom "stručnih lica" te da su mu dijagnosticirali samo "manično anksiozni poremećaj". Riječ je o nečemu što se prije zvalo neuroza.
Mogao bi gadno 'nagrabusiti' - 1 - 10 godina?

Jutros se u policiji suočio s gadnom činjenicom: za svoj komunike mogao bi biti optužen za poticanje na terorizam i kažnjen s jednom do deset godina zatvora, duplo više od bombaša iz Zagreba, kojega terete za općeopasnu radnju.

Čovjek je, prema svemu što smo vidjeli u njegovom uratku, najvjerojatnije provokator - no, teško da će ga ta činjenica spasiti od kaznenog progona, mada bi mu se mogla uzeti kao olakotna okolnost, budući da i ozbiljniji likovi od "el comandantea" u zadnje vrijeme izriču stavove koji nisu bezopasniji od njegovih, naprotiv.