MJESEC DANA PRITVORA S automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom pred Bajram prijetio terorističkim napadom

Tužiteljstvo i sud bih
BIRN

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za Simbada Bajrektarevića, osumnjičenog da je, nekoliko dana prije Bajrama, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada.
Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, dežurni tužitelj je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bajrektarevića, zbog kaznenog djela “terorizam”.

Osumnjičeni je, prema priopćenju, nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. travnja 2024. godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, prenosi Detektor.

“Postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih ‘nevjernicima’, ‘mnogobošcima’ i slično, počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i s automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom s arapskim slovima, i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža”, navode iz Tužiteljstva BiH.

Bajrektarević je nakon objave identificiran, lociran i uhićen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koja će biti korištena kao dokazi u postupku.

Kako je za Detektor potvrdio glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, ročište je održano tijekom vikenda, a Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor za Bajrektarevića.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.