Sanader osumnjičen i u Austriji zbog "pranja novca"

Ivo Sanader, HDZ, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Mladen Barišić, HDZ, Ivo Sanader, sabor, prisega, Ivo Sanader, Ivo Sanader, korupcija, Ivo Sanader, izručenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, Ivo Sanader, jamčevina, sloboda, Ivo Sanader, pritvor, sloboda, Ivo Sanader, Radimir Čačić, Ivo Sanader, presuda, Ivo Sanader, suđenje, bolnica, problemi sa srcem, sloboda, Ivo Sanader, Ustavni sud RH

Sanadera je jedna tirolska banka prijavila zbog pranja novca, a po podnošenju kaznene prijave državno odvjetništvo pokrenulo je istragu čime je bivši šef HDZ-a i za Austrijance službeno postao osumnjičenik, prenosi Index.hr.

"Istraga nije javna", rekla je za agenciju APA Eva Habicher, glasnogovornica državnog odvjetništva u Beču. Novinarima nije mogla otkriti sadržaj kaznene prijave protiv Sanadera. Kazala je tek da više informacija očekuje idući tjedan. "Vjerujemo da je Sanader odgovoran za pranje novca", izjavio je glasnogovornik državnog tužiteljstva u Innsbrucku Joerg Mayr koji tvrdi da Sanader u Tirolu ima bankovne račune koji bi mogli biti povezani s optužbama za korupciju koje protiv njega postoje u Hrvatskoj.

Još nije odlučeno kada će i na koji način državno odvjetništvo u Beču saslušati Ivu Sanadera. Ranije je najavljeno da će istražitelji iz Klagenfurta ispitati Sanadera video-linkom o njegovim saznanjima o aferi Hypo. To bi se ispitivanje trebalo provesti 23. prosinca. Također, Sanader se 27. prosinca mora pojaviti pred sudom u Salzburgu kako bi se očitovao o hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

U Salzburg sutra putuju i Sanaderovi odvjetnici iz ureda Suić&Lovrić&Klobučar, koji će danas predati Uskoku i Županijskom sudu u Zagrebu punomoć koju su prošlog tjedna dobili od bivšeg premijera. Odvjetnici će tijekom sutrašnjeg posjeta dogovoriti strategiju obrane sa Sanaderom, a vjerojatno će tražiti i jamčevinu. Sastanku će prisustvovati i Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Sanader izlazi iz austrijskog pritvora uz jamčevinu!?

"Premda nitko od osoba bliskih obrani Ive Sanadera u nedjelju nije želio potvrditi, evidentno je da će obrana u vrlo skorom roku austrijskom sudu ponuditi jamčevinu u zamjenu za to da se Sanadera tijekom ekstradicijskoga postupka pusti na slobodu", piše današnje izdanje Vjesnika, a to je potvrdio jedan od najpoznatijih bečkih odvjetnika Gerald Ganzger, koji se u Zagorčevu slučaju "izborio" za puštanje uz jamčevinu.

Naime, Ganzger nije htio komentirati konkretan slučaj, no za njega je tako nešto vrlo izgledno.

"U cijeloj svojoj praksi gotovo se i ne sjećam slučaja da je austrijski sud tijekom ekstradicijskoga postupka ikome odbio jamčevinu. Jedini slučaj kojeg se sjećam bila je jedna žena optužena za ubojstvo. Nju je sud zadržao u pritvoru do izručenja", kaže Ganzger za Vjesnik.

Podsjetimo, kako se svi dosadašnji potezi bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera mogu tumačiti na način da će optužbe u Hrvatskoj predstavljati kao vlastiti politički linč što će mu olakšati obranu u Austriji. Izgledno je i kako Sanader unatoč dosadašnjim izjavama njegovih odvjetnika neće tražiti izručenje Hrvatskoj.

Odugovlačenje ima i smisla jer će Sanader kao prvo imati na uvid sve optužbe te će samim time imati i više vremena za obranu.