Prijedlozi Mosta su 'mission impossible'

Božo Petrov, most, HDZ RH, sdp rh, matija šerić, most, Božo Petrov, Zoran Milanović, most, Domoljubni Stožer , Domoljubna koalicija, HDZ RH, Božo Petrov, Zoran Milanović, Tomislav Karamarko, most, sdph, sdp rh, HDZ RH, Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Vesna Balenović, Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Božo Petrov, sdp rh, HDZ RH, Božo Petrov, Predsjednik Vlade RH, most, most, Božo Petrov, Božo Petrov, dvorana, sportska dvorana, gradska dvorana za sport, Mostar, Stipe Mesić, Božo Petrov, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, Božo Petrov, Sarajevo
Most od početka ide na taktiku da plaši dvije velike koalicije kako će jedna ispasti iz igre i onda će Most odabrati onu drugu, kaže dr. Tonči Kursar

Nakon tripartitnog sastanka u zagrebačkoj Esplanadi, čini se da je namjera Mosta da sastavi vladu s HDZ-om u kojoj bi mandatar bio tobože nestranačka osoba. A na to bi HDZ mogao pristati jer je sklon da se odrekne Tomislava Karamarka kao mandatara. Petrov ne smije to još javno i sasvim jasno reći, nego do toga želi doći tako da HDZ ipak predloži nestranačkog mandatara, što bi onda u Mostu bilo prihvaćeno kao čin dobre volje za koalicijsku, reformsku ili kakvu već vladu. A jasno, SDP-ova koalicija neće predložiti nestranačkog mandatara jer je njihov prijedlog Milanović.

Smanjiti trošak
Prijedlog o nestranačkom premijeru i velikoj koaliciji podržao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. On je u svom životu bio u nekoliko stranaka, a sada je nestranački gradonačelnik »grupe birača«, kojeg, među ostalim, podupiru SDP, HNS i HSU. Vrkić kaže da smo ušli u fazu eksperimenta i pitanje je što će se dogoditi ako idemo u izbore i opet se nađemo u istoj situaciji. Ako Njemačka može oformiti veliku koaliciju, onda bi to mogla učiniti i Hrvatska. Problema je previše, a niti jedna stranka nema kapaciteta za vladanje. Koalicija je potrebna za reformske preokrete. Vrkić kaže da bi trebalo zadržati kvalitetne ministre, a osvježiti novim ljudima koji nisu opterećeni prošlim mandatom. On misli da bi u toj sinergiji došli do kreativne snage i suradnje na strateškim stvarima. Ako ništa drugo, smanjujemo trošak novih izbora.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska, misli da je utopija vlada koju bi praktički podržavao cijeli Sabor.

- Čak i kad bi se dogovorili, ne mogu zamisliti kako bi funkcionirala ta vlada. Koliko god mi je Most simpatičan po plasiranju reformi, mislim da trebaju biti dovoljno odgovorni i opredijeliti se za jednu ili drugu stranu, ili pak za ponovljene izbore, kaže Josipović.

Neodgovoran stav
Mirela Holy, još uvijek predsjednica Oraha, smatra da je Petrovljev prijedlog nerealan i da provocira nove izbore. Oni pokazuju da nemaju nikakvu volju za provedbu reformi jer oni sada imaju instrument u rukama, a kojim bi mogli realizirati određene reforme, ali moraju izabrati jednu stranu. Na kraju krajeva, ako ta izabrana strana pokaže da nije za reforme, onda se mogu u toku mandata okrenuti drugoj strani. Dakle, ako se Most ne »razbije«, ići ćemo na nove izbore, kaže Holy. Misli da je to neodgovorno od Mosta i da im nije stalo niti do reformi, niti do javnog interesa, nego samo do vlastitog rejtinga i političke koristi.

Dr. Tonči Kursar, docent Fakulteta političkih znanosti, kaže da Most pokušava neutralizirati SDP i HDZ. Most zanimaju gospodarstvo, financije, regionalni razvoj i poduzetništvo - sve ono gdje se okreće novac, a da se SDP-u i HDZ-u ostave čisti politički resori. Vjerojatno će nakon sedam dana HDZ i SDP opet odbiti prijedlog Mosta i neće preostati drugo nego novi izbori. Most od početka ide na taktiku da plaši dvije velike koalicije kako će jedna od koalicija ispasti iz igre i onda će Most odabrati onu drugu, kaže Kursar. Tako ih straše, prvi put smo se našli u takvoj situaciji da to radi grupacija od 15 zastupnika. Tako Most slabi HDZ i SDP. Kad bi takav prijedlog bio provediv, onda bi dobili treću političku snagu u zemlji, kaže Kursar.

Hina