Počinje gradnja Pelješkog mosta: Odbijene žalbe, uskoro potpisivanje ugovora s Kinezima

Hrvatska, Pelješki most, gradnja, Pelješki most, Europska Komisija, Branko Grčić, Dubrovnik, dubrovačka zračna luka, Pelješki most, Siniša Hajdaš Dončić, Pelješki most, BIH, Hrvatska, Zoran Milanović, Hrvatska zemlja, BIH, Pelješki most, most Pelješac, Pelješki most, pelješac, most Pelješac, Pelješki most, most Pelješac, pelješac, Hrvatska, BIH, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki tunel, Vlada, Pelješki most, Pelješki most, sda, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Denis Zvizdić, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, sda, SDA BIH, Halid Genjac, pelješac, most Pelješac, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Kolinda Grabar Kitarović, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, izgradnja Pelješ
... ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi uloženu na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Protiv rješenja DKOM-a ne može se izjaviti žalba, ali se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu Hrvatske, javlja HRT.

Podsjetimo, Hrvatske ceste izabrale su početkom siječnja kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju mosta. Prvo se na taj odabir žalio austrijski Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Strabag se, s druge strane, žalio jer je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova. Pretpostavlja se da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore kako bi lakše "probili" tržište EU-a, što nije u skladu s pravnom stečevinom EU. Austrijanci su izračunali kako su u nekim stavkama cijene izvođenja radova i nekoliko desetaka puta niže od njihovih, a damping su "pročitali" u 13 stavaka.

Astaldi je, kao i Strabag, platio 100.000 kuna predviđene naknade za podnošenje žalbe. Za vrijeme rješavanja žalbi cijeli proces bio je u mirovanju.

Odbijanjem tih žalbi sad više nema prepreka za potpisivanje ugovora za gradnju mosta koji će spojiti Hrvatsku. Očekuje se da će taj ugovor biti potpisan za 10-ak dana.

Poznato je da je talijansko-turski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, Strabag 2,62 milijardi kuna, a kineska tvrtka cijenu od 2,08 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).