​Novost na hrvatskim autocestama, signalizacija za krivi smjer

Jučer je na hrvatskim autocestama postavljena prva 3D signalizacija za krivi smjer. 

Prva 3D signalizacija postavljena je na autocesti A4 Zagreb-Goričan, a radovi su izvedeni tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste, poručili su iz HAC-a.

Šiljci kao optička varka, kreće postavljanje na više dionica autocesta

"Postavljanje ove signalizacije je pilot projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt. Tijekom noći s četvrtka na petak izvest će se i druga 3D horizontalna prometna signalizacija također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba.

Tijekom sljedećih  dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, na čvoru Rugvica kao i na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka", poručili su iz HAC-a. 

3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na "šiljke" ili umjetne izbočine, odnosno "uzdignute plohe" s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru. 

Postavit će se i signalizacija za povećanje sigurnosnog razmaka

Također, u narednom periodu postavit će se dodatna prometna signalizacija za poštovanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. Sigurnosni razmak na autocesti pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde. Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila, najavljuju iz HAC-a. 

Osim toga bit će postavljeni i znakovi "Držite razmak" te informativne ploče "Budite odgovorni" s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanju razmaka, opasnosti korištenja mobitela u vožnji te opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.

Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije kao i odgovorne vožnje, naglasili su iz Hrvatskih autocesta, prenosi Index.