JEDNA NAJSKUPLJA U DRŽAVI Hrvatska gradi dvije nove autoceste, BiH bi mogla ostati bez Jadransko-jonske autoceste?

Autocesta Hrvatska
Ilustracija

Ministar Oleg Butković najavio je u petak da je Vlada dan ranije jučer odlučila da će se ići u refinanciranje preostala tri jumbo kredita u Hrvatskim autocestama i dodatno se zadužiti za 600 milijuna eura „da bi mogli u cijelosti izgraditi jadransko-jonski koridor kroz Hrvatsku“.

Riječ je o donicama Križišće – Žuta Lokva (u Lici) ali i dioici na samom jugu Doli – Dubrovnik. Kako je rekao, 1,3 milijarde eura kompletno je zatvorena financijska konstrukcija, sada je samo stvar dinamike realizacije.

"Za dio Doli – Dubrovnik, za prvu fazu bit će raspisan natječaj do kraja godine", najavio je Butković.

Ova dionica naročito je interesantna za Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo, zbog blizine, sigurno je da će ona koristiti velikom broju naših građana, piše Biznis.info.

No, ovo je ujedno konkurentska cesta trasi Jadransko-jonske autoceste koja je planirana kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ta cesta bi se odvajala od Koridora 5C kod Počitelja i išla prema Trebinju i Herceg Novom našim teritorijem. BiH, naravno, nitko ne može zabraniti da gradi tu cestu.

No, ona bi bila dobrim dijelom paralelna autocesti koja će hrvatskim teritorijom ići preko Pelješca i Dubrovnika, pa se će postaviti pitanje njene isplativosti, a samim tim je upitno hoće li je međunarodni kreditori htjeti financirati.

Nije običaj da se dvije autoceste grade paralelno na tako maloj udaljenosti jer se to smatra neisplativim.

Jadransko-jonski koridor je cesta koja će ići cijelom obalom Jadranskog i Jonskog mora.

Nakon što je izgrađen Pelješki most, otvorena je mogućnost da se gradi i ovaj dio autoceste kroz južnu Hrvatsku tako da Jadransko-jonski koridor u potpunosti zaobiđe Bosnu i Hercegovinu.