Nastavlja se iznadprosječno toplo i sušno ljeto

zoran vakula

... osam dana, u skladu s prognozama, bilo vruće kao malo kada u ovo doba godine, ponegdje u kopnenom području čak i kao nikada od kada postoje službena mjerenja DHMZ-a, navodi Zoran Vakula za HRT.

Od ponedjeljka novo 'prženje': Nastavlja se iznadprosječno toplo i sušno ljeto

Srednja najviša temperatura zraka neprekinutog niza vrućih dana, koji je gotovo diljem Hrvatske trajao od 5. do 12. srpnja 2017. godine, među najvišima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine. Štoviše, na meteorološkim postajama DHMZ-a u Zagrebu rekordno je visoka, i to ne samo u Maksimiru, gdje je po prvi put viša od 33 °C, točnije bila je 33,5 °C, i gdje podaci postoje od 1949. godine, nego čak i na Griču, gdje je bila 33,6 °C, a podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1882. godine.

10. srpnja je u Maksimiru izmjeren 36,1 °C, kao nikada u povijesti na taj nadnevak, a rekordno je visoka bila i najniža dnevna temperatura zraka na dane 10. i 11. srpnja.

I u ljeti često najtoplijem Kninu je prošlo osmodnevno razdoblje bilo blizu rekordnog. Viša srednja najviša temperatura zraka od ovogodišnje - 35,9 °C - bila je samo 2012. godine, kada je bila čak 36,8 °C.

Na Jadranu je iznimnost temperature zraka bila manja, ali ne mnogo. Na splitskom Marjanu je srednja najviša temperatura zraka od 5. do 12. srpnja bila 33,7 °C, samo neznatno viša nego na zagrebačkim postajama, a toplije nego ove godine bilo je u istom razdoblju samo 2012. i 1968. godine.

Jačanje bure

I dok u kopnenom području od danas do ponedjeljka uglavnom neće biti vrućih dana, onih s najvišom temperaturom zraka 30 °C i višom, na Jadranu će se "vrući" niz nastaviti i danas, većinom i sutra, ponegdje još i u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak će vjerojatno temperatura zraka uglavnom biti malo niža od 30 °C.

Za razliku od temperature, koja će se sniziti, i zraka i mora, vjetar će biti jači nego prošlih dana, osobito bura podno Velebita, pa će biti poteškoća u prometu obalom, vjerojatno najviše potkraj četvrtka i u prvom dijelu petka, pa u prvom dijelu subote, te ponovno izraženije u subotu navečer i tijekom nedjelje, kada je sporadično jaka bure, gdjegod i s olujnim udarima, najvjerojatnija i na srednjem i južnom Jadranu.

I na kopnu će do nedjelje povremeno biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz koji će poslijepodnevna temperatura zraka biti većinom od 5 do 10 °C niža nego prošloga vikenda i početkom ovoga tjedna. Moguća je i gdjekoja kišna kap, pa i poneki pljusak, ali slabije izražen od onih nedavnih.

U sljedećem tjednu oko 35 °C

Razdoblje niže temperature zraka, na kopnu ponegdje i zamjetnije svježine, neće biti dugotrajno. Već početkom novoga tjedna temperatura zraka ponovno će rasti pa će od srijede opet u mnogim mjestima biti i oko 35 °C, pri čemu će oborine i dalje biti većinom malo, na Jadranu često i nimalo.

Iznadprosječno toplo i uglavnom sušno ljeto se nastavlja, zaključuje Vakula.