I Vakula objavio svoju 'zimsku' prognozu, evo što očekuje

I Vakula objavio svoju 'zimsku' prognozu, evo što očekuje

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u najnovijoj je vremenskoj prognozi najavio nastavak babljeg ljeta još barem tjedan dana, a vjerojatno i dulje. Atmosfera će biti stabilna, prognozira Vakula, ali to nužno ne znači i posvuda suho i sunčano vrijeme.

"U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu", upozorava Vakula.

Vjerojatnost za obilniju kišu u većem dijelu Hrvatske povećava se tek u drugom dijelu sljedećeg tjedna, a s njim i promjenljivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.

"Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno - vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece - barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju 'priču' starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s 'nenormalnim' vremenom...", piše Vakula za HRT.