Istina o mjestima na kojim se skrivao general Gotovina

Ante Gotovina
Dunja, uzmi dijete i kreni za Pakoštane. Odmah - rekao je u kratkom telefonskom razgovoru general Ante Gotovina 7. srpnja 2001. godine svojoj supruzi, nakon čega je bacio mobitel. Od tada mu se gubi svaki trag.

Bilo je to dan nakon posjeta haaške tužiteljice Carle Del Ponte Zagrebu. Saznalo se da u Zagrebu već mjesec dana stoji optužnica protiv njega, u kojoj ga se optužuje za ratne zločine.

Do tog dana Antu Gotovinu obavještajci su nadzirali već četiri mjeseca. Sljedećih četiri i pol godine - točno 1.613 dana - proveli su tražeći ga, sve do uhićenja 7. prosinca 2005. godine na Tenerifima.

Ukazanja diljem zemlje

Viđen je u Sisku, na Hvaru, u Brelima, u Balama, pazinskom samostanu, u Karlovcu, na utakmici pored Zadra, na Pašmanu, na jahti... Svaku od tih dojava obavještajci su pomno ispitali. I svaki put ustanovili da se radi o potpunim besmislicima, najčešće dojavljivanim od strane osoba s ozbiljnim psijihatrijskim dijagnozama.

A Gotovina je cijelo to vrijeme bio na daleko atraktivnijim destinacijama. Prema rekonstrukciji njegovog kretanja, napravljenoj na temelju dokumenata i analiza koje je na uvid dobio Jutarnji list, Gotovina je proputovao dobar dio svijeta, a većinu vremena provodio je u egzotičnim, toplim državama, mahom onima s francuskog govornog područja.

Poznato je da je imao nekoliko lažnih putovnica, a najčešće je, prema dostupnim informacijama, koristio onu na ime Kristiana Horvata, koja mu je izrađena u Zagrebu. Za njezinu se izradu sudilo Salihu Fazliću i Franji Kataviću, a prema podacima istražnih organa, naručio ju je te ju Gotovini dostavio njegov tadašnji zagrebački odvjetnik.

Kako proizlazi iz nama dostupnih dokumenata, prvi ju je put koristio u prosincu 2001. godine, kad je njome ušao u Argentinu, gdje je, čini se, proslavio i dolazak nove, 2002. godine. Južna Amerika bila mu je, očekivano, najčešće odredište.

Instruirao specijalce

Na tom je kontinentu, po izlasklu iz Legije stranaca, radio kao instruktor specijalaca za francusko ministarstvo obrane. Stekao je tako niz poznanika i prijatelja te sreo svoju prvu veliku ljubav, kolumbijsku ljepoticu Ximenu, kojom se 80-tih oženio i dobio kćer, danas 30-godišnju ženu. Upravo se iz Argentine 1991. godine Gotovina vratio u Zagreb kako bi sudjelovao u Domovinskom ratu.

Je li istom putovnicom i napustio Hrvatsku u srpnju 2001. godine, nije poznato. Naime, kao potpuno pouzdana i vjerodostojna informacija u hrvatskoj i inozemnoj javnosti plasiran je scenarij kojim je Gotovina pobjegao iz Hrvatske 14. srpnja 2001. godine, otplovišvi jedrilicom svojeg šogora Dragana Živkovića, "iz Pakoštana, s ruksakom na leđima, prema Italiji". Ta informacija, koju su javno iznosili i ministri unutarnjih poslova, obavještajno je provjerena tek 2004. godine, nakon pokretanja akcije Adria koja je dovela do Gotovininog uhićenja.

S ruksakom u svijet

Tek je, dakle, 2004. godine utvrđeno da je informaciju o bijegu s ruksakom na leđima donio jedan zadarski opbavještajac na temelju dojave B. J., inače narkomana koji je u tom trenu bio na liječenju u komuni. O tome nije nikada napravljena ni službena zabilješka, ali je u izvješću POA-e iz 2004. godine stajalo da su "potvrđeni takvi podaci pouzdanog izvora" te je i tadašnji ministar Marijan Mlinarić dao intervju Jutarnjem listu pod naslovom "Ante Gotovina posljednji put viđen 2001. s naprtnjačom na leđima kako brodom odlazi u Italiju".

Kako je i kada Gotovina napustio Hrvatsku, još uvijek nije potpuno sigurno. Prvi podatak o njegovom kretanju, temeljem putovnice na ime Kristiana Horvata, govori o ulasku u Argentinu u prosincu 2001. godine, a tijekom godina u bijegu u Argentinu se vraćao još četiri puta. U siječnju 2002. godine otputovao je u Brazil, a u travnju u Čile - u objema je državama boravio više puta tijekom bijega.

Sletio u Madrid

Na europsko tlo Kristian Horvat se vraća sredinom 2003. godine, kad je sletio na madridski aerodrom. No, ostaje vrlo kratko te odlazi u Aziju. Prvo je boravio u Singapuru, u listopadu 2003. svratio je u Rim, iz kojeg leti natrag u Aziju - prvo u Japan, a u prosincu u Maleziju. Početkom 2004. godine odlazi na otok Tahiti, elitni turistički raj u Francuskoj Polineziji. U to vrijeme hrvatski su obavještajci sumnjali da bi se Gotovina mogao nalaziti u Australiji, jer su zabilježili pojačane kontakte njegovih bliskih prijatelja i suradnika s Australijom. Istovremeno su provjeravali informacije o tome da se skriva u Istri - viđan je u unutrašnjosti Bala, u Barbarigi, Fažani, u samostanu u Pazinu...

Sredinom srpnja 2004. godine hrvatski istražni organi dobili su dojavu da je Gotovina viđen za volanom osobnog automobila pokraj Siska. Svaki je poziv vezan za Gotovinu shvaćan krajnje ozbiljno, pa je provedena temeljita istraga. Pokazala je da je dojava stigla od osobe s dijagnozom patološkog lašca. Danas znamo da je upravo tih dana Kristian Horvat ušao u Dominikansku Republiku.

Pojava u Brelima

Dok je uživao po egzotičnim dijelovima svijeta, istražitelji su ga sumanuto tražili po Hrvatskoj. Tako je temeljito istraženo njegovo navodno pojavljivanje u Brelima, da bi se ustanovilo da se radilo o talijanskom turistu. U rujnu 2004. jedna ga je osoba vidjela u konobi na Hvaru kako sjedi s četvoricom muškaraca, od kojih su dvojica bila obučena u fratarske halje. Ustanovilo se da je dojavljivač "nepouzdana osoba s psihičkim poremećajima i registriranom ovisnošću o heroinu". U istom mjesecu, temeljem anonimne prijave, pretražena je kuća na Tkonu, u vlasništvu Gotovinina prijatelja i suborca Željka Dilbera. Istražitelji su išli tako daleko da su pedantno istražili i slučaj Podravske banke. Temeljem članka u Večernjem listu, u kojem je kao zanimljivost bila objavljena vijest da je u koprivničkoj Podravskoj banci neki klijent u Knjigu žalbe upisao "Pohvaljujem izrazito korektan i uljudan odnos prema štedišama" te se potpisao s Ante Gotovina, obavještajci su proveli istragu i "operativnim postupanjem" zaključili: "umirovljeni general Ante Gotovina nije koristio usluge "Podravske banke" d.d. iz Koprivnice kao njen klijent, tako da se ispisana pohvala u Knjizi žalbe može smatrati kao svojevrsna provokacija nepoznatog građanina RH/klijenta Banke".

Krajem studenog 2005. godine Kristian Horvat sletio je na Mauricijus, otok nestvarno lijepih pješčanih plaža u Indijskom oceanu, luksuzno odredište bogatih i slavnih.

Deset dana kasnije Gotovina je uhićen u hotelu Bitacora na Tenerifima, dok je pio skupocjeno crno vino Marques de Caceres u društvu australskog Hrvata Joze Grgića Jablana, sa 12.000 eura u džepu.

Jutarnji list