FOTO  Imotski: U Drumu obilježen blagdan svetog Petra i Pavla

Imotski, drum imotski

Proslava je počela svečanom procesijom sa barjacima župe i slikom svetog Petra kroz mjesto do fratrove ograde gdje je služena sveta misa koju je predvodio mjesni župnik fra Nedijko Čarapić.

Predivno je bilo vidjeti toliko kršćanskog puka na jednome mjestu u prekrasnom ambijentu stoljetnih hrastova, a prednjačili su mladi koji su unatoč vrućini bili u narodnim nošnjama.

U večernjim satima na istom mjestu odigrane su i dvije nogometne utakmice. Prva  između veterana Druma i omladine iz Grubina, a rezultat je glasio 1:3. Nakon njih na teren su izašli mlade ekipe Druma i Grubina, a bolja je bila ekipa Grubina koja je slavila rezultatom 5:2.

Nakon nogometa usjedila je seoska olimpijada u starim i zaboravljenim sportovima: potezanje konopa, trčanje u vreći, utrka sa jajem od domaće kokoši u kašiki,  bacanje kugle sa ramena i kao šlag na kraju obaranje ruke.

Posebnu pozornost privukle su Drumske nevjeste koje su sudjelovale u olimpijadi, a nazočile su i strankinje koji su revijalno nastupile.

U oku je zaiskrila i poneka suza radi poraza, ali više je bilo veselja, sriće i osmjeha na licima sudionika. Poslje olimpijade usljedio je veličanstveni vatromet koji je obasjao nebo nad Drumom.

Na koncu svega izvedena je pučka predstava Svekrva i nevista koju su na oduševjenje svih prisutnih igrali članovi pučke družine iz Ivanbegovine koja je brojnu publiku nasmijala do suza.

U zabavnom programu nastupili su poznati Imotski rokeri, boemi Ago i Paško sa mladom perspektivnom pjevačicom Mateom Burazin koja je na ples pod stoljetnim hrastovima natjerala i one u podmakloj dobi.

Da bi ugođaj bio potpun bilo je tu ića i pića za koje su se pobrinuli mladi i stari mještani Druma.Svega ovoga možda i ne bi bilo da nema sloge i zajedništva radu očuvanja starih običaja, ali i alfe i omege svega, cjenjenog i poduzetnog Josipa Šerića koji je cijeloga sebe uložio u ovaj hvale vrjedan projekt, iako ove subote uplovljava u bračnu luka sa predivnom Anom Mikulić. Neka je sretno njemu i njegovoj odabranici kojima želimo puno zdravja sriće ljubavi i punu kuću djece uz obilje Božijeg blagosova.

Što reći na kraju ovoga prekrasnoga druženja neka zavidi onaj tko nije bio, a mi se vidimo sljedeće godine na istome mjestu u još većem broju.

Tekst i foto by:Ivica Lozina