Hrvati u BiH su visoko na Kolindinoj listi prioriteta

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Kolobara, Kolinda Grabar Kitarović, kolumna, Sarajevo, Kolinda Grabar Kitarović, predjednički izbori, BIH, Barack Obama, Kolinda Grabar Kitarović, Inauguracija, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvati u BIH, Radoslav Dodig, Kolinda Grabar Kitarović
...Zagreb hrvatsko pitanje, odnosno pitanje jednakopravnosti sva tri naroda, postoji i njegovo rješavanje ključno je za stabilnost BiH.

'U predizbornom programu HDZ-a BiH jedan od važnijih prioriteta je rješavanje statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budući da je ta stranka, zajedno s koalicijskim partnerima okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora, plebiscitarno dobila izbore, ona sada ima mandat da zajedno s legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda predloži modalitete rješavanja institucionalne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Ne postoji niti jedan razlog da iza takvog prijedloga ne stane i službeni Zagreb'', kazao je hrvatski veleposlanik.

Dodao je kako je odnos RH prema BiH i Hrvatima u BiH, koji su i državljani RH, definiran s nekoliko vrlo bitnih činjenica. To su činjenice da je Hrvatska potpisnica Daytonskog ugovora, da je sada punopravna članica EU, što znači kako je politika dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje ključni element EU politike, ali i hrvatske vanjske politike.

''Hrvatska se svojim Ustavom obvezala brinuti o pravima i interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski strateški interes je cjelovita, prosperitetna, sigurna i europska BiH u kojoj su, kako je to i zapisano u Ustavu BiH, sva tri naroda, kao i nacionalne manjine, jednakopravni'', riječi su Ivana Del Vechia.

Veleposlanik je govorio i o novoj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i tome kako njezini potezi govore koliko su BiH i Hrvati u njoj visoko na njezinoj listi prioriteta.

''Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović već je u nekoliko navrata vrlo precizno iznijela svoje stavove o cjelovitosti, suverenosti i europskoj perspektivi BiH, kao i o poziciji Hrvata u BiH, koja mora biti u potpunosti konzumirana u skladu s ustavno utvrđenom jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Ujedno je najavila da će BiH vjerojatno biti prva strana zemlja koju će posjetiti. To najbolje pokazuje koliko su BiH i Hrvati u njoj visoko na listi njezinih prioriteta'', kazao je veleposlanik, napomenuvši kako Hrvatska podržava novi pristup EU prema BiH.

Del Vechio se dotaknuo i činjenice izbora hrvatskog predsjednika i neutemeljenih optužbi pojedinaca da je izbore odlučila dijaspora iz BiH.

''Ne gledam na Hrvate u BiH kao na dijasporu. Oni su dio hrvatskog nacionalnog korpusa. Istina je da su 'bogatiji' od nas drugih jer imaju dvije domovine, ali im je ujedno i odgovornost veća jer moraju doprinositi boljitku i ugledu obiju zemalja. Zar najbolji primjer za to nisu braća Karačić'', zaključio je veleposlanik Ivan Del Vechio.

Vecernji list