Građani traže kamere na cestama

Split, prometne nesreće, promet, nadzorne kamere

Nekoliko splitskih udruga i građanskih inicijativa uputilo je otvoreno pismo gradskim vlastima i policiji u kojem traže da se na 12 frekventnih križanja postave nadzorne kamere kako bi se povećala sigurnost sudionika u prometu. Potaknuti nedavnom prometnom nesrećom u kojoj je jedna pješakinja poginula prilikom sudara dvaju automobila, zabrinuti građani odlučili su upozoriti lokalne vlasti i ostale nadležne strukture.

"Nikad više pješaka nije poginulo u Splitu nego ove godine"

"Dojam je da nikad više pješaka nije poginulo u prometu u Splitu nego ove godine. Zajedničko kod nesreća u kojima su smrtno stradali pješaci je da su se sve dogodile na najvećim gradskim prometnicama, i to na križanjima na kojima nema kamera”, napisali su zabrinuti građani te dodali kako na mjestima gdje postoje nadzorne kamere prometnih nesreća više gotovo i nema.

"Ne treba biti prometni stručnjak da bi se gotovo sigurno zaključilo da bi se problem dobrim dijelom riješio postavljanjem kamera”, stoji u priopćenju koje potpisuju Marin Krpetić (Udruga Get), Srđan Marinić (Društvo Marjan), Bojan Ivošević (Dnevna doza splitskog nereda), Mario Jelavić (Đardin), Tonći Grozdanić (Kopilica) i Dalibor Popović (GIST).

"Vjerujemo da bi 12 kamera spasilo živote"

Predlažu da se kamere postave na sljedeća križanja: križanje Ulice Domovinskog rata sa Solinskom, Dubrovačkom i HRM, tri križanja Vukovarske ulice s Dubrovačkom, Brune Bušića i Velebitskom te na svim križanjima Poljičke ceste do bolnice kojih ima šest.

"Vjerujemo da bi 12 kamera spasilo živote. Vožnja i šetanje Splitom su postali lutrija”, zaključuje se u priopćenju.