FOTO  Članovi Predsjedništva Studentskog zbora posjetili Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

studentski zbor, posjeta
...Marina Lavrić Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet i Josip Cvitković Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, posjetili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu.
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je središnje tijelo državne uprave nadležno za područje odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Srateški cilj Ureda je očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak, kako Hrvata u domovini, tako i Hrvata koji žive u drugim zemljama. S obzirom da u svijetu postoje različiti položaji hrvatskih zajednica s različitim potrebama i mogućnostima, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske će, kao središnje tijelo nadležno za odnose s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, sukladno tome prilagoditi svoj pristup svakoj hrvatskoj zajednici poštujuću njezine specifičnosti.

Osim toga, jačat ćemo hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske i njihov položaj i ulogu u sredinama u kojima žive, te osigurati uvjete za njihovo uključivanje u društveni i politički život Republike Hrvatske.

Predstavnike zbora srdačno su dočekali Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH te glasnogovornik Ivan Zeba, koji su prezentirali način rada Ureda te planove kroz tekuću godinu.
Iskazali su veliko zanimanje za rad Studentskog zbora i život studenata u Mostaru, ne skrivajući zadovoljstvo razvojem mostarskog Sveučilišta te pružanju podrške u daljnjem razvoju.

Josip i Marina su predstavil plan i program XVII. Saziva studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru koji predvode Marko Džoić i Slaven Ivančić s ciljem razvoja i očuvanja studentskih interesa unutar Sveučilišta. Predloženo je osnivanje nagradnog fonda s ciljem motiviranja studenata za daljnji rad i aktivnost kao i dodatna predavanja o pisanju projektnih prijedloga koji su financirani od strane Europske Unije.

„Jedan od glavnih ciljeva nam je ponuditi našim studentima jednak standard, kao što imaju studenti hrvatskih sveučilišta. Odličnu suradnju imamo i s Hrvatskim studentskim zborom koji zajedno s nama rade na izmjenama Studentskog zakona, kako bi i naši studeni imali određene privilegije", zaključili su predstavnici Studentskog zbora.

Savjetnica Ćorić istaknula je kako Republika Hrvatska pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini maksimalno. „Studentska populacija jedan je od naših najvećih prioriteta i dajemo si za obvezu pomoći mladim intelektualnim Hrvatima u Bosni i Hercegovini", poručila je.

Zeba se osvrnuo na uspješan razvoj mostarskog Sveučilišta te na važnost obrazovanja. „Obrazovanje je, zajedno s otvaranjem novih radnih mjesta, ključ ostanka, odnosno opstanka Hrvata u BiH. Vi ste intelektualna moć i važno je da svoju budućnost gradite u svojoj zemlji ", dodao je.

Ovim putem zahvaljujemo Uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su nas srdačno dočekali te pružili mogućnost predstavljanja projekata i suradnje koji imaju za cilj zalog za bolju budućnost studenata unutar Bosne i Hercegovine.