MJESEC DANA OD POTRESA Treslo 22. travnja, Novalić i ekipa danas obišli grad na Bregavi

Novalić, Bošković, Stolac

Federalni premijer Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Milićević i drugi članovi izaslanstva federalne Vlade borave danas u Stocu, povodom potresa koji se dogodio 22. travnja. Novalić bi sigurno da ga se upita kazao da od potresa nije prošlo mjesec, nego 30 dana, i da nikad nije kasno, tj. da je kasno bolje nego nikad, jer ipak je imao i krumpira pola bašče za okopati.

Na sastanku koji je upriličen u zgradi općine stolački gradonačelnik Stjepan Bošković govorio je što se u zadnjih mjesec dana odvijalo u Stocu, kada je u pitanju zabilježba stvarnog stanja na terenu, šteta na infrastrukturnim objektima, kao i što govore prve procjene, koliko će novca trebati da se stanje normalizira. Istaknuo je da postoje brojni objekti od zajedničkog interesa, kao i objekti zajedničkog stanovanja koji nakon potresa više nisu upotrebljivi.

„Mi smo uradili jedno preliminarno izvješće, koje smo dostavili Vladi HNŽ i Civilnoj zaštiti, u kojem smo obradili objekte općeg interesa kao što su zgrade koje koristi Grad, zgrade obrazovnih ustanaova, zgrade koje koristi federalna Vlada kroz poreznu upravu, zgrade koje datiraju iz austrougarskog razdoblja i ostale starije gradnje. Samo ću reći da je treći kat osnovne školu koju ćemo posjetiti nakon ovoga neupotrebljiv", dodao je Bošković.

Naveo je da je preliminarna cijena samo za učvšćivanje tog objekta i zamjenu krovišta preko 400 tisuća maraka. Dodao je da su viši stanovi u starijim zgradovima neupotrebljivi, da su oštećeni vjerski objekti, spomenici kulture, i da je šteta oko 4.5 milijuna maraka, što Stolac financijski ne može sam iznijeti, bez pomoći viših razina vlasti.

''Neupitna je naša spremnost da pomognemo Grad Stolac i druga stradala područja u HNŽ-u. To potvrđuje i sama činjenica da smo došli na ovaj sastanak i time pokazali našu punu potporu kako gradonačelniku, tako i svim građanima i Stoca i susjednih općina'', kazao je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Podsjetimo, istočnu Hercegovinu je 22. travnja pogodio jak potres, kojom prigodom je najviše stradao Stolac, kao najbliži epicentru. Prema podatcima Europskog mediteranskog seizmološkog centra potres je bio jačine 5.7 stupnjeva po Richteru, a epicentar je bio u mjestu Strupići kod Stoca na dubini od 10 kilometara. Grad Stolac je nakon toga proglasio prirodnu nepogodu. Najveća i nepopravljiva šteta je naprasno prekinut život mlade djevojke, na čiju se kuću obrušila stijena. 

Šteta na javnim i sakralnim objektima iznosi preko dva milijuna maraka, na zgradama 1.6 milijuna maraka, na kućama nekih 700 tisuća maraka, sveukupno oko 4.5 milijuna maraka.