FOTO  CD Glasi u buri, predstavljen i u Zagrebu

Zagreb, Posušje, Glasi u buri
Na ovom CD-u posuškji srednjoškolci recitiraju poeziju posuških pjesnika, a izdan je krajem prošle godine.

U iznimno emotivnoj atmosferi CD su predstavili profesorica Jasminka Petric koja je govorila o posuškim svećenicima pjesnicima i Tihomir Begić koji se osvrnuo na ostale autore, s posebnim naglaskom na vlastito iskustvo pjesnika u maloj sredini.

Izlaganje profesorice Petric temeljilo se na konstataciji kako su svećenici stoljećima u supatničkom odnosu s narodom nalazili načina da mu tu patnju učine podnošljivijom, što je uključivalo i pisanu riječ koja daje mogućnost materijalizacije vapaja, a samim time i nezaborav.

Tihomir Begić iznio je vrlo zanimljiva razmišljanja o tome kako su pjesnici u malim mjestima „čuđenje u svijetu", ali da im te male sredine s godinama višestruko vrate zasluženo poštovanje. Posebno se osvrnuo na mlade pjesnike koji se tek trebaju dokazati i ustvrdio kako posušku pjesničku scenu krase neka imena za koja će se čuti i šire.

Skupu se obratio i ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića profesor Ante Jukić koji je uzvanicima predstavio školu, projekte na kojima rade, uspjehe koje postižu učenici, kao i pripreme za obilježavanje pedesete obljetnice postojanja škole, osvrnuvši se na monografiju u izradi. Upravo su obljetnica i monografija izazvale najviše interesa pa smo i nakon službenog dijela programa odgovarali na pitanja vezana uz tu temu, a zagrebački Posušani su izrazili zahvalnost i spremnost za pomoć, bilo financijsku, bilo organizacijsku.

Večer su upotpunili i vrsni recitatori David Bakula, Josip Čutura i Marija Bešlić, koji su od nazočnih čuli mnoge pohvale, a bivša učenica ove škole Iva Jukić vodila je program.

Prof. dr. sc. Vlado Jukić organizirao vrlo zanimljiv i edukativan posjet muzeju u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, čiji je ravnatelj.