Božidar Vučurević uz gusle čeka odluku o izručenju

...na smrtnu kaznu - izjavljuje u dnevnom listu "Pravda", koji je pod utjecajem bivšeg radikala, a sada čelnika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, optužen za ratni zločin i granatiranje Dubrovnika.

Njegov odvjetnik Svetozar Vujačić, rođeni Dubrovčanin, koji se školovao u Beogradu i branio mnoge poznate osobe, među kojima i Radovana Karadžića, izjavljuje za "Slobodnu Dalmaciju" da dokumentacija tražena od Hrvatske još nije stigla, a to je preduvjet da sudac Specijalnog suda za ratne zločine Milan Dilparić donese odluku o eventualnom izručenju Vučurevića Hrvatskoj.

Ni dokumentacija iz Bosne i Hercegovine koja traži izručenje Vučurevića još nije stigla u Specijalni sud, iako je rok za njezino slanje istekao 26. lipnja. Sudac uzima u obzir sporost putovanja dokumentacije poštom, ali u ponedjeljak se očekuje da bi ona konačno mogla stići, pa će sudac Specijalnog suda u Beogradu nastaviti s daljnjim postupkom vezanim uz izručenje i nakon toga donijeti konačnu odluku.

Među svojima

Vučurević se, čekajući odluku, svaka tri dana javlja sucu Dilpariću u pratnji svojega odvjetnika. Po svjedočenju objavljenom u "Pravdi", dane provodi u Obrenovcu, "u društvu prijatelja iz guslarskog društva ‘Nikola Tesla'". - Ovdje u Obrenovcu, dok slušam gusle i ovaj lijepi mladi svijet, i sam se pomlađujem i znam da sam među svojima - kaže Vučurević, odbijajući optužbe za granatiranje Dubrovnika. Krivnju svaljuje na već osuđene generala Pavla Strugara i admirala Miodraga Jokića.

Kaže, s Dubrovnikom "nema ništa" i naziva ga, kao i Sarajevo, "bivšima", jer "više ne sliče na ono što su bili prije rata". Odvjetnik Vujačić, kao i sam Vučurević, izjavljuje kako žele, ako dođe do izručenja, da trebinjski ratni gradonačelnik bude izručen Bosni i Hercegovini jer ga, navodno, u Hrvatskoj "čeka smrt", budući da je u Dubrovniku "na prijekom sudu svojedobno osuđen na smrt". Na tome će, kaže odvjetnik Vujačić, inzistirati u daljnjem postupku, nakon što stignu dodatni dokumenti iz Hrvatske.

Na pitanje novinara "Pravde" što će učiniti bude li ipak izručen Hrvatskoj, Vučurević odgovara:
- Borit ću se, mi hercegovački domaćini smo takvi. Imam ratnu i poslijeratnu dokumentaciju i odbacit ću sve optužbe. Uostalom, Haag je to istražio i nije našao da sam kriv. Ipak, nadam se da će me, budu li me izručivali, vratiti u Bosnu i Hercegovinu, to je moja domicilna država - kaže Vučurević, dodajući da su optužbe iz Hrvatske protiv njega "proizvod mržnje", jer "kad je pred kraj rata bilo jasno da će Republici Srpskoj pripasti manje od pola Bosne i Hercegovine, oni su se htjeli namiriti baš na trebinjskom dijelu. Nisu uspjeli i ja sam im za to kriv.".