POSLJEDNJA BITKA JULIANA ASSANGEA Osnivač Wikileaksa pokušava spriječiti izručenje u SAD

Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange započinje danas, 20. veljače, posljednju pravnu bitku koja bi ga mogla spasiti od izručenja Sjedinjenim državama iz Velike Britanije, nakon 13 godina borbe s vlastima na sudovima u Engleskoj.

18 točaka optužnice

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem WikiLeaksa.

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav zločin nema opravdanja. Assangeove mnogobrojne pristalice smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojega se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Izručenje odobreno 2022.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, prije nego li je otamo izvučen u zatvor 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojemu se čak i oženio.

Britanija je njegovo izručenje SAD odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeovog mentalnog zdravlja, odnosno opasnosti od samoubojstva u slučaju da ga se deportira.

Njegovi će odvjetnici pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju pred dva suca na Visokom sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stella prošloga je tjedna kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Podrška sa svih strana

Branit će se tvrdnjama da je Assangeov progon politički motiviran te da se radi o nedopustivom napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkom Zakonu o špijunaži. Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su surađivale s WikiLeaksom i australski političari, kao što su premijer Anthony Albanese, koji je prošlog tjedna glasao za prijedlog povratka Assangea u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio njegovu ženu.

Ako Assange dobije suglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Europski sud za Ljudska prava (ECHR), na kojemu je već uložio žalbu do suđenja u Londonu. 

Europski sud za ljudska prava mogao bi značiti spas

Stella Assange prošloga je tjedna kazala da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njezin muž neće preživjeti bude li bio izručen. "Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički", kazala je. "Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga se izruči, umrijet će".

Assangeov brat Gabriel Shipton usporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navalnim, ruskim opozicijskim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

"Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena", kazao je za BBC. "Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskom zatvoru".

WikiLeaks se proslavio 2010. kada je objavio videosnimku američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Baghdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

Nakon toga objavio je tisuće tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritizira svjetske vođe od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske obitelji.