UBOJSTVO U SARAJEVU Švedska traži izručenje ubojice šefa narkokartela

Šveđanin Harris Österdahl
Švedska policija

Pravosuđe BiH dobilo je od švedskog Interpola zahtjev za izručenje ubojice šefa narkokartela iz Švedske Harrisa Österdahla, piše Avaz.

Österdahla je u studenom prošle godine u sarajevskom naselju Stup ubio Majid Oweit, državljanin Švedske. On je s još dvojicom Šveđana uhićen nakon ubojstva. Likvidaciji Österdahla u Sarajevu prethodio je niz nasilja i oružanih obračuna u Švedskoj, ali i Turskoj.

Sutra ročište

Za sutra je na Sudu BiH zakazano ročište o ekstradicijskom postupku protiv Majida Oweita. Na ročištu će biti razmatran zahtjev za izručenje ubojice Švedskoj, koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu zbog povezanosti s likvidacijama u toj zemlji.

Majid Oweit je od studenog u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica, kao i druga dvojica državljana Švedske Herbertom Oliverom Peterom i Konardom Tylusom. Sva trojica su osumnjičena za ubojstvo Österdahla. 

Također, danas će se raspravljati o produljenju pritvora za trojicu državljana Švedske.

Više hitaca

Šveđanin je likvidiran 31. listopada 2023. godine hicima iz automatskog oružja ispred jednog marketa u sklopu stambenog kompleksa Bulevar na Stupu.

''Prema naredbi Suda, izuzeli smo snimke s 15 videonadzora. Na svim tim snimkama su ovi osumnjičeni, zajedno ili pojedinačno. Izuzeli smo videonadzor s lica mjesta, na kojem se vidi električni bicikl koji je korišten u izvršenju kaznenog djela. Na drugoj snimci je vozilo koje je unajmio Oliver Herber Peter. Imamo i videonadzore iz dva tržna centra u kojima su kupili odjeću i torbu iz koje je pucano. Postoji snimka odlaska s lica mjesta te snimka s četvrtom osobom koja je identificirana'', navela je tužiteljica na jednom od ranijih ročišta za pritvor.