Glencore spreman uložiti ogroman novac za spas Aluminija

nermin džindić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, blokada, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij
I dalje traje borba za opstanak Aluminija. Struje ima za još desetak dana a potom je potpuno neizvjesno što će se dalje događati. I dalje su u opticaju obje opcije - stečaj ili strateški partner.

Uprava Aluminija nalazi se u vrlo teškoj poziciji. Istodobno se bori za pronalazak strateškog partnera ali i priprema za stečaj, a ujedno mora pronalaziti rješenja za dnevne operativne poslove.
Struja na dnevnom redu

Dobra vijest je da je za ponedjeljak zakazan sastanak s direktorima obje elektroprivrede na kojem će se razgovarati o pronalaženju načina da se mostarskoj tvornici i dalje omogući isporuka električne energije. Iako je dug prema Elektroprivrede HZ HB enorman, oko 280 milijuna maraka, upravo će od rješenja dugoročne opskrbe električnom energijom ovisiti i pitanje pronalaska strateškog partnera.

Naime, kako saznajemo, švicarski Glencore je i dalje u igri, prema su oko njega postojala neka neslaganja u Vladi FBiH. Glencore je spreman ‘ući u igru' ukoliko se riješi pitanje struje, a navodno je taj svjetski gigant spreman uložiti ogroman novac u podizanje Aluminija iz pepela.

Navodno, riječ je o više stotina milijuna eura (puno više nego što je dug Aluminija) koje bi Glencore ukrcao u mostarsku kompaniju i počeo je vraćati na svjetsku kartu aluminijske industrije. Glencore je već predstavio svoj plan i sada je na vlasnicima, Vladi FBiH, malim dioničarima i Vladi RH, da donesu odluku hoće li se upustiti u taj posao ili će jednostavno pustiti da mostarska tvrtka ode u stečaj i ‘završi karijeru'.
Sastanak s Glencoreom

Kako saznajemo, pokušava se dogovoriti žurni sastanak Glencorea i vlasnika Aluminija.

Politička pozadina priče oko Aluminija je također bitna. Bošnjačka komponenta u Vladi FBiH je donekle neutralna, hrvatska još vaga što i kako dalje. Postoji opravdan strah da Aluminij može ugroziti poslovanje Elektroprivrede HZ HB koja je doista posljednjih godina preuzela veliki teret i rizik na sebe. Pitanje je ima li EP HZ HB snage da još ‘povuče' Aluminij. U ponedjeljak nakon što sve strane sjednu ponovno za stol situacija možda bude nešto jasnija.

Iako je stanje vrlo teško, čini se da izlaz ipak postoji kroz suradnju s Glencoreom. Dijelu sudionika čitavog procesa oko Aluminija se ne sviđa Glencore, ali je činjenica da je to trenutačno jedina ‘živa' i konkretna ponuda. Na stolu je i sad treba žurno raspraviti o njoj. Situacija jeste nezahvalna, jer odbijanje će vjerojatno značiti - stečaj! A stečaj će, koliko god se pričalo da je to novi početak za Aluminij, gotovo sigurno značiti konačan kraj nekadašnjeg mostarskog giganta.

Da. L.

Dnevni list