Glencore spreman uložiti ogroman novac za spas Aluminija

Glencore spreman uložiti ogroman novac za spas Aluminija
I dalje traje borba za opstanak Aluminija. Struje ima za još desetak dana a potom je potpuno neizvjesno što će se dalje događati. I dalje su u opticaju obje opcije - stečaj ili strateški partner.

Uprava Aluminija nalazi se u vrlo teškoj poziciji. Istodobno se bori za pronalazak strateškog partnera ali i priprema za stečaj, a ujedno mora pronalaziti rješenja za dnevne operativne poslove.
Struja na dnevnom redu

Dobra vijest je da je za ponedjeljak zakazan sastanak s direktorima obje elektroprivrede na kojem će se razgovarati o pronalaženju načina da se mostarskoj tvornici i dalje omogući isporuka električne energije. Iako je dug prema Elektroprivrede HZ HB enorman, oko 280 milijuna maraka, upravo će od rješenja dugoročne opskrbe električnom energijom ovisiti i pitanje pronalaska strateškog partnera.

Naime, kako saznajemo, švicarski Glencore je i dalje u igri, prema su oko njega postojala neka neslaganja u Vladi FBiH. Glencore je spreman ‘ući u igru' ukoliko se riješi pitanje struje, a navodno je taj svjetski gigant spreman uložiti ogroman novac u podizanje Aluminija iz pepela.

Navodno, riječ je o više stotina milijuna eura (puno više nego što je dug Aluminija) koje bi Glencore ukrcao u mostarsku kompaniju i počeo je vraćati na svjetsku kartu aluminijske industrije. Glencore je već predstavio svoj plan i sada je na vlasnicima, Vladi FBiH, malim dioničarima i Vladi RH, da donesu odluku hoće li se upustiti u taj posao ili će jednostavno pustiti da mostarska tvrtka ode u stečaj i ‘završi karijeru'.
Sastanak s Glencoreom

Kako saznajemo, pokušava se dogovoriti žurni sastanak Glencorea i vlasnika Aluminija.

Politička pozadina priče oko Aluminija je također bitna. Bošnjačka komponenta u Vladi FBiH je donekle neutralna, hrvatska još vaga što i kako dalje. Postoji opravdan strah da Aluminij može ugroziti poslovanje Elektroprivrede HZ HB koja je doista posljednjih godina preuzela veliki teret i rizik na sebe. Pitanje je ima li EP HZ HB snage da još ‘povuče' Aluminij. U ponedjeljak nakon što sve strane sjednu ponovno za stol situacija možda bude nešto jasnija.

Iako je stanje vrlo teško, čini se da izlaz ipak postoji kroz suradnju s Glencoreom. Dijelu sudionika čitavog procesa oko Aluminija se ne sviđa Glencore, ali je činjenica da je to trenutačno jedina ‘živa' i konkretna ponuda. Na stolu je i sad treba žurno raspraviti o njoj. Situacija jeste nezahvalna, jer odbijanje će vjerojatno značiti - stečaj! A stečaj će, koliko god se pričalo da je to novi početak za Aluminij, gotovo sigurno značiti konačan kraj nekadašnjeg mostarskog giganta.

Da. L.

Dnevni list