OGROMAN PAD ALUMINIJA Više nije među najvećim izvoznicima u državi, ali zato uvoze skoro najviše

Kabiri Aluminij

Lista najvećih izvoznika i uvoznika u BiH za 2023. godinu, koju BiznisInfo ekskluzivno donosi, pokazuje da je došlo do velikih promjena u bh. industriji.

Prema podacima koje su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH dali, vidi se da je prošle godine došlo do promjene na prvim pozicijama kada je riječ izvoznicima ali i uvoznicima.

Najveći izvoznik lani je bio ArcelorMittal Zenica uprkos obustavi proizvodnje koja je obilježila kraj godine. Mittal je sa te pozicije svrgnuo mostarsku Aluminij industriju iza koje stoji izraelski biznismen Amir Gross Kabiri.

Aluminij industrija je u 2022. bila najveći izvoznik iz BiH, ali je doživjela dramatičan pad te se sada našla na tek na sedmom mjestu, te se može smatrati najvećim gubitnikom.

Na drugo mjesto top bh. izvoznika za cijelu 2023. popela se tvrtka Sisecam Soda Lukavac (SSL). Slijede zvornička Alumina i lukavački GIKIL. Na listu se vratio brčanski Bimal.

Ovo je 10 najvećih izvoznika iz BiH u 2023. godini:

ArcelorMittal Zenica
SSL Lukavac
Alumina Zvornik
GIKIL  Lukavac
TT Kabeli Široki Brijeg
Mješoviti holding Elektroprivreda RS Matično preduzeće, ad Trebinje
Aluminij Industries d.o.o. / Aluminij Industrija Mostar
EFT-Rudnik i termoelektrana stanari
Miviko Posušje
Bimal d.d. za proizvodnju ulja, Brčko Distrikt BiH

Kada je riječ o uvoznicima, također je došlo do promjene. Na prvom mjestu je lukavački GIKIL (Global ispat koksna industrija) koja je prošle godine bila na trećem mjestu, dok je lanjski “šampion” Holdina (kćerka firma hrvatske INA-e) pala na drugo mjesto.

Aluminij industrija je i na ovoj listi nazadovala s drugog na treće mjesto u godinu dana.

S liste najvećih izvoznika ispali su neki naftni divovi poput tešanjskog Hifa Oila, što se moglo i očekivati s obzirom na pad cijena nafte u odnosu na 2022. godinu. Na listu se vratila kompanija Violeta Grude.

Ovo je 10 najvećih uvoznika u BiH u 2023. godini:

GIKIL Lukavac
Holdina Sarajevo
Aluminij Industries / Aluminij Industrija Mostar
Optima Grupa Banja Luka
ArcelorMittal Zenica
Hercegovinalijek Mostar
TT Kabeli Široki Brijeg
Antunović AGS Orašje
Porsche BH Sarajevo
Violeta Grude