Ivana Bunoza i Mate Pavković članovi kriminalne grupe optužene za nezakonito izvlačenje novca iznosu od oko 21 milijun KM?!

Ivana Bunoza, mate pavković

Po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske župnije, i uz naredbu Županijskog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije FBiH obavili su pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a pripadnici MUP-a TŽ u tvrtke GIKIL u Lukavcu. Nakon pretresa su slobode lišeni Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a od siječnja 2017. godine, Ivan Vukšić, koji je od rujna 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik tvrtke GSHL (tvrtka suvlasnik u GIKIL-u) i tajnik GIKIL-a Erna Mehmedović.

Oni su osumnjičeni da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za kaznena djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlasti.

Osumnjičeni su da su svjesno djelovali u cilju daljeg stjecanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacijski postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužiteljstva kao vođa grupe za organizirani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u rujnu donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva.

Tužiteljstvo je u odnosu na ove radnje donijelo naredbu o proširenju već ranije otvorene istrage protiv više odgovornih osoba u GIKIL-u.

Osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužiteljstva gdje će biti ispitani na okolnosti radnji koje su navedene u naredbi o provođenju istrage.

Podsjećamo, istraga je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a u periodu od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlasti a vezano za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilijunskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milijun KM, stoji u priopćenju Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije