Zapovjedniku Armije BiH za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu šest godina zatvora

zilic
... počinjen u Konjicu 1993. godine. Kako javlja BIRN, Apelacijsko vijeće je uvažilo žalbu Obrane te je Žiliću smanjilo kaznu za tri godine, u odnosu na prvostupanjsku presudu kojom mu je izrečeno devet godina zatvora.

U studenom prošle godine, Sud BiH je za svih 16 točaka optužnice osudio Edhema Žilića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) i vršitelja dužnosti upravnika u logoru ‘Musali' u Konjicu, na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iznoseći završnu riječ tijekom suđenja u listopadu prošle godine, tužiteljica Sanja Jukić rekla je da je Tužiteljstvo van svake razumne sumnje dokazalo svih 16 točaka optužnice, te da optuženi Žilić kao upravnik objekta "Musala" u Konjicu nije učinio ništa da spriječi zločine koje su počinili stražari objekta u kojem su bile zatvorene osobe hrvatske i srpske nacionalnosti.

- Vidio je, ali baš ništa nije poduzeo da se ta maltretiranja spriječe, da se stražari, njemu podređeni, kazne, već je i sam znao u njima da učestvuje. Znao je dobro šta se dešava u ‘Musali‘. Znao je da su ljudi tamo prebijani, silovani, prženi - naglasila je tužiteljica Jukić.

Kazala je i da su svi zatvorenici bili civili, zarobljeni u svojim kućama, bez ili s položenim oružjem, te da su u vezi s njima prekršene sve Ženevske konvencije.

- Časni Sude, Žilić je bio zapovjednik, upravnik, i jasne su bile njegove ovlasti, koje je on itekako poznavao. Bio je profesionalni vojnik, čije se radnje kose sa svim pravilima prije svega ljudskog ponašanja - rekla je Jukić.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane "Musala" u Konjicu.

Žilić je optužen kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i vršitelj dužnosti u "Musali". Na teret mu se stavlja da je u periodu od svibnja do kraja listopada 1993. omogućio stražarima da seksualno zlostavljaju i siluju zatvorenike.

Tužiteljica Jukić je tada kazala da nije našla ni jednu olakšavajuću okolnost koju bi Sud mogao cijeniti, a za otežavajuće smatra da nema sumnje.