TEŠKA PRIČA ANICE JURIĆ Prije 30 godina Armija BiH pred očima joj je ubila trojicu sinova i muža

Anica Jurić
Twitter

Trideseta godišnjica masovnih zločina i progona 11.000 Hrvata Kaknja obilježena je danas u tom srednjobosanskome gradiću, uključujući ubojstvo trojice sinova i supruga Anice Jurić koje su pogubili pripadnici bošnjačkih snaga. Na lokalnome groblju u mjestu Grmačama Anica Jurić je s preživjelom rodbinom zapalila svijeće za sinove Stjepana, Ljubomira i Dragana te supruga Juru koji su ubijeni 13. lipnja 1993. u selu Kovače kod Kaknja.

Trojicu sinova od 20 do 25 godina i supruga su na kućnome pragu pogubili pripadnici bošnjačke Armije BiH iako su bili nenaoružani i u civilnoj odjeći. Za taj zločin nitko nije odgovarao. "Ništa mi nije lakše kako vrijeme prolazi, svaki dan je sve gore. Gdje su moja djeca, zašto su ubijeni, nikom nikakvog zla nanijeli nisu", rekla je Anica Jurić, prenosi Hina.

"Svi trebamo znati tko je Anica Jurić"

"Puno bi mi značilo kad bih znala tko mi je ubio djecu i supruga. I ne samo zbog sebe već i zbog našeg naroda jer samo naše ljude se progoni, a ispada da drugi nisu zločine činili, a kad vidite ove grobove i spaljene kuće, vidite da jesu", dodala je.

Sadržaj se učitava...

Svijeće na grobovima stradalih zapalila je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. "Svi trebamo znati tko je Anica Jurić i pokloniti se žrtvi koju je ta majka i supruga podnijela te s njom barem na godišnjicu zločina podijeliti bol i neizmjernu tugu koju nosi u sebi već 30 godina, zbog gubitka, ali i izostanka kažnjavanja odgovornih za zločin“, rekla je Bradara.

Anica Jurić je svjedočila pred Haaškim tribunalom i nekoliko puta dala iskaze istražiteljima u BiH, no optužnica dosad nije podignuta.

Armija BiH je s područja Kaknja prognala 11.000 Hrvata, od kojih se tek mali broj vratio svojim domovima. Prema podacima hrvatske strane, u tom su području ubijena 102 Hrvata i spaljena su 22 hrvatska sela.