PODIGNUTA OPTUŽNICA Državljanin SAD-a optužen za ubojstvo dvojice pripadnika HVO-a

Zatvor

Županijsko tužiteljstvo HNŽ podiglo je optužnicu protiv Ese Razića, rođen u Čapljini (1966.), državljanin SAD-a, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a koju je dana 09.11.2023. godine Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužiteljstvo je uz optužnicu predložilo produljenje mjere pritvora optuženom, te je Županijski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog osnovan i dana 13.11.2023. godine donio rješenje o produljenju pritvora protiv optuženog,  iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, koji pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude, a najdulje dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice.

Naime, optuženom Esi Raziću se optužnicom stavlja na teret da je dana 02.10.1993. godine, u jutarnjim satima, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Podsjećamo, Eso Razić je lišen slobode na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja kaznenog postupka.