Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta institucija: Policiji veće plaće

vijece ministara bih

Nacrta budžeta bh. institucija i međunarodnih obveza za ovu godinu iznosi 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, uz sredstva za otplatu vanjskog duga od 826 milijuna KM, pišu Nezavisne.com.

Nacrtom Zakona o budžetu omogućeno je povećanje plaća policajcima i povećanje toplog obroka za zaposlenike u budžetskim institucijama za dvije KM.

"Razlog za ovo je što smo 2012. godine donijeli odluke kojima smo smanjivali plaće, topli obrok, naknade za prijevoz... Korektnošću svih budžetskih korisnika i pregovorima sa sindikatima omogućeno je da i ovo bude implementirano", pojasnio je Bevanda.

Predlagač ovog nacrta je Ministarstvo financija i trezora BiH u tehničkom mandatu.

Navon Vijeća ministara, nacrt budžeta biće upućen Predsjedništvu BiH, a potom bi se o njemu trebala izjasniti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda je rekao da su tehnički usaglašeni odgovori na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske komisije, nakon čega idu na potvrdu na sve nivoe vlasti, od županija do nivoa BiH.

"Kada odgovori budu prevedeni na tri lokalna jezika i engleski oni će ići na potvrdu na sve nivoe vlasti u BiH - Republiku Srpsku, Federaciju BiH, Brčko distrikt, Vijeće ministara i sve županije", pojasnio je Bevanda.