IZVJESTAN GENERALNI ŠTRAJK 'Nude nam povećanje plaće od 30 KM, to je sramotno'

Generalni štrajk u obrazovanju
Hercegovina.info

Sindikati osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije danas su najavili generalni štrajk navodeći nezadovoljstvo ponudom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, prosvjetarima je na posljednjem sastanku ponuđeno od strane predstavnika vlade povećanje plaće u iznosu od 2.5 posto, što je prema njihovim procjenama oko 30 KM, a njihovi zahtjevi ostaju isti – 15 posto povećanja uz objašnjenje kako su ponude vlasti ponižavajuće te da su prosvjetni djelatnici imali veća primanja prije više od jednog desetljeća.

Na sve ovo, kako kažu djelatnici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije tvrdi od početka da nemaju novca, kao i da ga je sve manje, a predstavnici prosvjetara objašnjavaju kako Uprava za neizravno oporezivanje ima potpuno drugačije tvrdnje.

Generalni štrajk u obrazovanju

Izazvan revolt – bolje ništa nego 2.5 posto

„Nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima vlade dobili smo ponudu za povećanje plaće od 2.5 posto. Anketirali smo svoje članove da vidimo kakav je njihov stav o tome i kao što smo očekivali i kao što smo i rekli predstavnicima vlade, nezadovoljstvo se povećalo. Ovih 2.5 posto je kod ljudi izazvalo veći revolt nego ništa. Stav je takav da trebamo nastaviti naše sindikalne aktivnosti i ući u generalni štrajk“, kazala je Edina Čomić, predstavnica Sindikata srednjih škola HNŽ.

Što se tiče daljnih aktivnosti prosvjetnih djelatnika, zakonom je propisano da slijedi proces mirenja, a kako bi to ispoštovali, proces će biti otpočet već danas s njihove strane tako što će dostaviti najavu štrajka Ministarstvu rada.

„Oni trebaju u datom roku sazvati mirovno vijeće i to je još jedna prilika da se nađe odgovarajuće rješenje. Ukoliko se nađe, naš zahtjev ostaje i dalje 15 posto, a ako vlada ostane i dalje pri svojih 2 posto, proces mirenja propada i mi onda donosimo odluku o generalnom štrajku. Ukoliko vlada ponudi neku bolju opciju od ove 2.5 posto, mi ćemo opet anketirati svoje članove, pa ako budu zadovoljni s tim, generalnog štrajka neće biti, a ako ne, onda ide definitivna odluka o štrajku“, rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a, okupljenim novinarima.

Generalni štrajk u obrazovanju

Novac dijele šakom i kapom, ali za prosvjetu ga nema

Kako kaže, Vlada HNŽ tvrdi da nema novca, da ga je manje nego prošle godine, a oni imaju drugačija saznjanja.

„Ipak, Uprava za neizravno oporezivanje jasno je rekla kako je od prihoda pridobijenih od poreza, 12.5 posto veći priljev sredstava u prva tri mjeseca 2024. godine, u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine. Znači, novca definitivno ima, ali ga za prosvjetu očito nema. Dakle, za neke druge stvari ima, vidimo svaki dan kako vlada donosi odluke i dijeli ga i šakom i kapom raznim ustanovama, udrugama, agencijama, ali za prosvjetu ga nema“, istaknuo je Milić ispred nezadovoljnih prosvjetnih djelatnika.

Najveći primjer kako naša vada raspolaže s novcima u odnosu na neke druge županije je prosječna plaća naše županije, pojašnjava u daljnjem obraćanju.

„Dakle, mi smo drugi po redu, a samo Sarajevo ima veći prosjek u županiji. U ostalim županijama prosvjetni radnici imaju i po 400 KM veću plaću od prosjeka svoje županije. To je dovoljan dokaz kako drugi više cijene svoje obrazovanje nego naša vlada“, naglasio je Milić.

Vlada prosvjetarima objašnjava kako im je zapravo lijepo

Edin Sarajlić, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ, osvrnuo se na prošlo vrijeme kada su prosvjetari imali bolje uvjete za rad i život.

Generalni štrajk u obrazovanju

„Mi često nemamo priliku objasniti kakvo je stanje u našem obrazovanju, koliko nam objašnjavaju da nam je zapravo lijepo. Ja ću se osvrnuti na prošlost, jer mi smo, na primjer, 2009. i 2010. godine imali puno veće plaće nego 2021. godine. Smanjili su nam topli obrok s 2 posto na 1 posto, povećali su nam porez na neto plaću s 5 na 10 posto, došlo je do smanjenja osnovice s 55 na 50 posto, tako da su nam u tom razdoblju uzeli oko 300 KM, kada je izuzetno puno vrijedilo“, rekao je Sarajlić.

Podsjetio je još jednom kako su prosvjetni djelatnici još 2020. godine bili pred generalnim štrajkom.

„Mi smo ušli u taj proces, pa smo u razgovoru s prošlim sazivom vlade čak i pronašli razumijevanje, mogu reći, pa je došlo do povećanja primanja. Međutim, sve što je urađeno palo je u vodu dolaskom inflacije, povećanjem cijena i slično. Mi smo daleko ispod onog gdje bismo trebali biti, generalno u cijelom našem društvu. Ja se nadam da nas neće dovesti do ovog svega, jer nikome od nas nije u interesu generalni štrajk. Sindikati bi trebali za jednu vlast biti glas savjesti. Mi prenosimo stavove našeg članstva, a ono je nezadovoljno. Štrajk je zadnja opcija“, pojasnio je Sarajlić.

Goran Miličević, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ, naglasio je kako su se djelatnici u osnovnim školama po hrvatskom nastavnom planu i programu već izjasnili da im je dosta prosvjeda, a većinski su se izjasnili za generalni štrajk.

Generalni štrajk u obrazovanju

Po prosječnoj plaći, naša županija je po drugom mjestu, a obrazovanje je na osmom mjestu po plaći. To je najbolji primjer kako se ova županija odnosi prema obrazovanju. Jedan od naših zahtjeva je bio i napredovanje. Nude nam napredovanje za 190 djelatnika, a zaposlenih ima 3.000. Mi ćemo to smatrati i dalje kao nemogućnost napredovanja, a i ovih 190 nude povećanje plaće za 3 i 5 posto. To je sramotno, a ovo što nam nude o čemu su kolege pričale, to vam iznosi svega oko 30 KM. Ova vlada i dalje nastavlja ponižavati djelatnike i u osnovnom i srednjem obrazovanju i mi se nećemo zaustaviti na ovome, najavljujemo generalni štrajk“, zaključio je Miličević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.