IMA SE, MOŽE SE Vijeće ministara BiH k'o pijani svatovi

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka
Interview.ba

Blizu četiri milijuna KM je Vijeće ministara BiH podijelilo kroz grantove 29. prosinca na telefonskoj sjednici koja je u 15:40 otvorena putem viber-poruke i završena u 16:15.

Pojedine organizacije koje su dobile ova sredstva su vezane za političke stranke koje čine koaliciju koja je na vlasti, a pojedine nemaju ni web-stranu ni profil na društvenim mrežama kao platformu gdje bi predstavili aktivnosti ili objavili izvješće o radu, piše Interwiew.

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka

Uz to – ovoj dodjeli javnog novca nije prethodio javni poziv i nisu postojali javno vidljivi  kriteriji.

Ima se, može se

Podjela je obavljena usvajanjem dvije odluke – 1,57 milijuna KM za podršku neprofitnim organizacijama radi zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova udruženja osoba s invaliditetom i podrška vjerskim zajednicama na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i 2,23 milijuna KM za podršku neprofitnim organizacijama radi podrške u oblasti sporta, kulture, zdravstva, obrazovanja, mladih i humanitarne aktivnosti, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka

Objema odlukama su dodijelile sredstva u iznosima ne manjim od 5.000 KM i ne većim od 100.000 KM.

Kome je dodijeljen novac?

Prema odluci o podjeli 1,57 milijuna KM 50.000 KM ili više dobili su Dawn sindrom Banjaluka, Udruženje Ponos Doboj, Udruženje građana Ostanak i ekonomski razvoj iz Grapske Gornje, Župa Svetog Franje Asiškog Bila – Livno, Općinska organizacija Crveni Krst Istočna Ilidža,  Vrhbosansko bogoslovno sjemenište Sarajevo, Udruženje Srce za djecu oboljelo od raka Sarajevo, Udruga za prosperitet Dobro – Livno, Crveni križ Republike Srpske, Gorska služba spašavanja Jahorina, Spasilačka služba Wolf Foča, Udruženje Pomozi ba Sarajevo,  Udruženje građana La Transzmansadella Pace iz Milića.

Prema odluci o podjeli 2,23 milijuna KM 50.000 KM i više dobili su FK Borac, Udruženje građana Alfa, Udruženje građana Čajre Doboj, Udruženje građana Svjetiliča Doboj, Omladinski kulturni centar Abrašević Mostar, Udruga dramskih i filmskih umjetnika Jure i Mate, Srpsko pjevačko društvo Sloga Sarajevo, Centar za vizualnu umjetnost, Oldtimer savez u BiH, Klub vodenih sportova Orka Mostar, FK Željezničar Sarajevo, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić Bosansko Grahovo, Gradsko Kulturno-umjetničko društvo Bosna Tuzla, NK Troglav Livno, Kajak kanu klub Drina Zvornik, Ženski košarkaški klub Orlovi Banja Luka….

Nema ni web stranice

Pažljivim pregledom podataka dostupnih na internetu, jer na web-strani Vijeća ministara BiH nema podataka o korisnicima ovog javnog novca, moguće je utvrditi da UG Alfa iz Kikača kod Tuzle (50.000 KM) nema web-stranu, jedini kontakt je mobilni telefon bez pripadajućeg imena odgovorne osobe.

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka

Ni Udruženje građana Čajre Doboj ( 90.000 KM) nema ni web-stranu ni broj telefona za kontat.

Udrugu vodi lokalni HDZ-ovac

Udrugu Bijeli brijeg iz Mostara (Udruga dominaša i društvenih igara, 40.000 KM) vodi predsjednik lokalnog HDZ-a BiH Karlo Kačić.

Kad je riječ o Udruženju građana Svjetilića (95.000 KM) ne prepoznaje ni Google ni Facebook.

Barbalićevo udruženje

Zanimljivo je da se na spisku dobitnika našlo i Udruženje Institut za razvoj i europske integracije Sarajevo koje je do siječnja 2024. godine vodio Ivan Barbalić, dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Barbalić je bio veleposlanik u Ruskoj Federaciji, a prije toga stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, a prije toga izvanredni i opunomoćeni veleposlanik i šef Stalne misije BiH pri UN-a. Prijašnje funkcije su mu bile i savjetnik premijera ŽS dok je tu funkciju obnašao Edin Forto.

Barbalićeva supruga je Stela Vasić, savjetnice ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, a ranije u uredu bivše ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

On je u siječnju 2024. godine imenovan za direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ).

Udruženje je koji dan prije dobilo 30.000 KM.

I Udruga ukopnika

Među korisnicima je i Udruženje Posavina Brod  (20.000 KM) koje je osnovano 2022,  youtuberi Udruga dramskih i filmskih umjetnika Jure i Mate (60.000 KM); Udruga ukopnika Novo rastovačko groblje nema nikakvih dostupnih podataka (40.000 KM)…

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka

Eco Urban centar iz Istočnog Sarajeva (10.000 KM) su 2023. godine u suradnji s ugostiteljskim objektom „Majstor za pivo“ iz Istočnog Sarajeva organizirali  dvodnevnu festivalsku ekološko – društveno – muzičku manifestaciju, pa su i od članice Predsjedništva BiH iz RS Željke Cvijanović dobili 20.000 KM.

Udruženje Ostanak i ekonomski razvoj iz Grapske Gornje (50.000 KM) nema ni web-stranu ni profil na društvenim mrežama, ali su dobili i 50.000 KM za podršku projektima kulture u Bosni i Hercegovini.

Šansa „za sebe“

Udruženje građana La Transumanza della Pace iz Milića ( 95.000 KM) ima web-stranu na kojoj na engleskom bez datuma objave piše: Najvažniji i aktualni projekt je izgradnja mljekare na području općine Milići, čija je realizacija planirana do kraja 2022. godine.  Svaki projekt, realiziran, implementiran ili planiran, od strane udruženja “Transhumanca mira” ima jedan krajnji cilj, a to je da stanovnicima ne samo regiona, već i cijele Bosne i Hercegovine pruži šansu da ostanu i napreduju u sektoru u kojem pronalaze sebe.

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka

Reiki majstori i hotelijerstvo

Među korisnicima je i Udruženje građana Šestougao (30.000 KM ) koje nema web-stranu ili facebook profil, vidljivo je samo da su osnovani u travnju 2023, nema podataka o aktivnostima osim da su zastupnice Cvjeta Jolić i Monika Stojić.

NLP Kuća energije (20.000 KM) na svojoj web-strani ima opis aktivnosti i informaciju da tim čine: dr. Darko Cvetković, Janko Cvetković, Milena Cvetković i Milena Lopušina koja je predstavljena kao master trener, reiki majstor i consultant u hotelijerstvu.

I nelogično i zloupotrebe, ali se glasalo

Poređenja radi, po 5.000 KM su dobili  UG Put dobrote Kiseljak, Udruženje umjetnika Zanat, KMF Metohija Gacko, Muzički centar Pavaroti Mostar, NK Omladinac Sanica, Bokserski klub Mostra, Bosanski kulturni krug Travnik, Vokalna skupina Viteški akordi Vitez, Udruženje Rok škola Mostar, Biciklistički klub  X Factory, Udruženje Artis Sarajevo, KUD Slavija i Muški rukometni klub Iskra.

U Tajništvu VM BiH kažu da VM BiH ima diskrecijsko pravo da dodijeli novac. Na web strani Ministarstva civilnih poslova nalazi se popis organizacija koje nisu dobile grantove, ali ne i kriteriji za dodjelu novca.

Helez: Prava stvar

Ministar obrane u Vijeću ministara BiH Zukan Helez kaže da misli da su organizacije slale zahtjeve tijekom godine, a neke su predlagali ministri.

"To su sredstva tekućih rezervi koja nisu ni previđene za te namjene, ali da nismo potrošili ta sredstva tekuće reserve novac bi bio prebačen entitetima koji imaju daleko veće proračune od države i ne znate kako će taj novac biti potrošen. Ja sam, recimo, predložio Srce za djecu oboljelu od raka, jedan za Srebrenicu, bilo je i Pomozi.ba i ja sam svoje prijedloge obrazložio, napisao sam prilog o tome. Ali nisam sve prijedloge drugih ministara pročitao, bilo je uistinu puno toga i ministri su zaista predlagali i nešto je bilo nelogično. Kasnije sam saznao da je možda bilo nekih zloupotreba, ali ako je bar 50 posto tog novca otišlo tamo gdje stvarno treba, mislim da smo uradili dobru stvar", kaže Helez.

Korajlić: A gdje su kriteriji?

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić podsjeća da je Zakonom o sukobu interesa zabranjeno da VM BiH dodjeljuje novac organizacijama u kojima su ministri osnivači ili na pozicijama gdje donose odluke i da su tamo gdje je moguće dodijeliti grant – ograničeni iznosi.

"Proračunske rezerve diskrecijsko troši i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara i oni imaju pravo to raditi, ali nema kriterija na osnovu kojih se dodjeljuje taj novac.  Bilo bi zanimljivo znati koliko je bilo zahtjeva i tko nije dobio. Pa i ako su svi dobili – trebali bi postojati kriteriji i za izbor korisnika i za određivanje količine novca koji se dodjeljuje, morala bi postojati obaveza dostavljanja izvješće o utrošku. Naša istraživanja pokazuju da, osim što nema kriterija, u velikom broju slučajeva nema praćenja realizacije ni izvještavanja, a kada izvješća i budu podnesena – ona imaju jako malo informacija da nije moguće procijeniti je li novac svrsishodno potrošen. Ako taj pristup poredimo sa zahtjevima međunarodnih donatora kada su u pitanju izvještaji o provedenim aktivnostima i ostvarenim rezultatima – to je  neusporedivo – kaže Korajlić.

Za HIV i tuberkulozu 50.000 i 80.000 KM za iseljeništvo

O donatorskoj politici Vijeća ministara BiH govore druge odluke o raspodjeli javnog novca. 20. prosincasu donijeli odluke da za Sufinanciranje projekata kulture u BiH iz proračuna Ministarstva civilnih poslova BiH izdvoje 3,1 milijun KM; iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 1,76 milijuna za među kojima je 40.000 za obrazovanje Roma i 80.000 KM za podršku jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o suradnji s iseljeništvom; 66.000 za podrške organizacijama osoba s invaliditetom; 100.000 za podrške udruženjima nacionalnih manjina, 50.000 za udruženjima obitelji nestalih osoba u BiH, 80.000 za organizacije za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u BiH…

Lani Pudar 2.300 KM

Početkom prosinca je Vijeće ministara BiH dodijelilo i novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima: kao zaslužni sportisti po 3.150 dobili su Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Ejub Mehmedović i Zikret Mahmić; Refija Okić 2.800 KM; Tima Džebo 2.500; Zlatko Saračević 2.300, Mirza Hrustemović 2.150; Mehmed Čolić 2.000 i Đurđica Šišul 1.700 KM.

Kao vrhunski sportisti Lana Pudar, Ismail Barlov, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Elvis Šerifović, Adnan Manko, Asim Medić, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Armin Šehić, Edin Đino, Nizam Čančar i Stevan Crnobrnja dobili su po 2.300 KM.

Također, vrhunski sportisti Dimitrije Savić, Lazar Miovčić, Abedin Mujezinović, Aleksandra Samardžić, Ada Avdagić, Elvedina Muzaferija, Anđela Samardžić, Faris Ibrahimpašić, Omar Bojčić, Vuk Ilić, Alma Tursunović, Ervin Bejdić, Larisa Cerić, Filip Živković, Dino Terzić, Ismail Zulfić i Rasim Redžić „nagrađeni su“ sa po 2.000 KM.

Sajmovi i druge šarene laže

Za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji dodijeljeno je 600.000 KM iz proračuna Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a  300.000 KM za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u inozemstvu. Za sufinanciranje sportskih manifestacija 1,34 milijuna KM,  za međunarodnu kulturnu suradnju 390.000  KM;  za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu 117.000 KM, a za projekte bilateralne suradnje u oblasti znanosti na osnovu međunarodnih sporazuma 100.000 KM, a za sufinanciranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i ovisnosti 50.000 KM.

Vijeće ministara BiH podijelilo 4 milijuna maraka