Sve bh. agencije se okupljaju u jedno tijelo

sigurnost

Budući je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice i već procesuira oko 20 osoba u svezi sa sudjelovanjem u terorističkim aktivnostima i odlascima na strana ratišta u Siriji, a vode se i aktivne istrage protiv najmanje još 20 osoba vezano za vrbovanje, očita je prioritetna potreba imenovanje tužitelja na koje se, zbog različitih opstrukcija čeka već nekoliko mjeseci, piše dnevni-list.ba.

Ujedinjena borba

Na sastanku Udarne grupe istaknuto je da gotovo svakodnevno, na dnevnoj osnovi, OSA, SIPA i ostale policijske agencije dostavljaju Tužiteljstvu BiH informacije i izvještaje o terorističkim aktivnostima i zbivanjima koja se može dovesti u vezu s terorizmom, što stvara sve više aktivnih predmeta. Najavljeno je i da će se, s ciljem što bolje učinkovitosti, Udarna grupa za borbu protiv terorizma, u kojoj sudjeluju čelnici policijskih i sigurnosnih agencija s razine BiH i entiteta, uskoro transformirati u koordinacijsko tijelo te nastaviti aktivnosti u borbi protiv terorizma i otklanjanju opasnosti od njega, a u interesu stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će u BiH vrlo skoro biti stvoren mehanizam u okviru kojeg će sve sigurnosne i obavještajne agencije u BiH postati jedno tijelo koje će se zajedno boriti protiv terorizma.

"Ključna stvar je opredjeljenje i povjerenje. Mislim da smo definitivno iznašli mogućnost da se kao jedno tijelo borimo protiv terorizma i protiv svakog oblika ugrožavanja BiH od terorizma. Uspostavit ćemo operativnu grupu i trebaju nam jako tužiteljstvo i jaka operativna grupa jer se u Tužiteljstvu BiH i sigurnosnim agencijama tretira oko 60 ozbiljnih predmeta vezanih za terorizam", pojasnio je.

Opstrukcije

Istakao je kako imamo dosta policijskih agencija koje treba ujediniti, ali da s druge strane nemamo dovoljno kapaciteta u Tužilaštvu koje treba brzo i efikasno sprovesti istrage.

"Nama ne znače ništa istrage koje će trajati mjesecima ili godinama. Začuđuje me činjenica da pojedinci u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) prave određenu opstrukciju u imenovanju tužilaca za koje je konkurs završen i za koje su proračunom osigurana sredstva", naglasio je Mektić.

Istakao je kako je ključna stvar da operativna grupa počne funkcionirati u sljedećih 10-15 dana, te je pozvao VSTV da u najkraćem roku imenuje određeni broj tužilaca kako bi se upustili u rješavanje 60 predmeta vezanih za terorizam.

"Operativna grupa neće biti isključivo servis Tužilaštva BiH, već svih tužilaštava na kojim se procesuiraju krivični predmeti terorizma. Također, stvorit ćemo bazu podataka o potencijalnim teroristima kako bi sve agencije imale informacije. Borbu protiv terorizma ćemo od najviših agencija spuštati na najniži lokalni nivo, tako da svaki policajac mora biti uključen", kazao je Mektić.