Stanovnici BiH godišnje u prosjeku pojedu najmanju količinu mesa u Europi

crveno meso, vitamin B12, BIH, meso, prosjek, meso, veterinarska inspekcija
Posljednjih godina piletina se najviše servira na trpezama u BiH, zato što je ona i najjeftinija.

- Prema nekim pokazateljima, u BiH imamo trećinu potrošača koji su vegetarijanci, ali ne po svojoj želji, već zbog toga što veliki dio njih nije u stanju kupiti meso. Jasno je da određene promjene koje se događaju u regiji utječu i na naše tržište, koje je manje-više malo u nekim regionalnim okvirima, ali zabrana izvoza mesa u Rusiju, kao posljedica embarga, ili aranžman izvoza junećeg mesa u Tursku ozbiljno narušavaju cjenovni status dijela proizvoda, a sasvim sigurno i segmenta mesa i to njihanje značajno utječe na odluku potrošača šta troše, šta kupuju. Ta odluka uopće nije vezana za varijantu zdrave ishrane, nego proizlazi iz ekonomskog faktora, kazao je Mladen Andrić, generalni menadžer Perutnine Ptuj BiH, na jučer održanoj Talk IN Business konferenciji koja je ovaj put bila posvećena kategoriji mesa, mesnih prerađevina i začina, a na kojoj su prisustvovali vodeći proizvođači, trgovci, distributeri i istraživači.

Andrić je kazao kako svi proizvođači imaju određene probleme u ovoj kategoriji koja je previše brza, zbog roka trajanja proizvoda, te je potrebna sinhroniziranost među proizvođačima, koja može dovesti do poboljšanja u određenim situacijama.

Prokockana šansa

- Ova kategorija doživljava sindrom kontinuirane potrage za većim maržama ili, bolje rečeno, normalnim maržama, jer su one danas totalno iscrpljene. Pojava proizvoda koji imaju niži kvalitet od onog koji bi potrošači trebali dobiti, može ugroziti cijelu kategoriju i to su varijante koje su viđene i na drugim tržištima - konkretno na turskom, gdje su na kraju cijela teritorija i proizvođači izgubili status kod potrošača, poručio je Andrić.

Ono što je proizvođačima u mesnoj industriji potrebno, smatra Samir Brajlović, šef marketinga Mesne industrije Brajlović, jeste osnivanje grupacije proizvođača u kojoj bi se moglo raspravljati o svim problemima sa kojima se susreću, a tvrdi i kako je to jedini način da se zaštite određeni artikli, to jeste domaći proizvodi.

- Kada je u pitanju problem oko izvoza mesa u Tursku, smatram da je to velika šansa koju smo prokockali. Malo je tu kriva i država, jer su znali da BiH nema velike kapacitete svježeg mesa pa su to trebali na malo blaži način uraditi, da planirano uključe naše poljoprivrednike i daju im vremena da othrane stoku, a onda bismo imali dovoljne količine. Cijena bi bila viša, naravno, ali mislim da bi Turci bili spremni platiti, jer je poznato da je u Turskoj cijena goriva i mesa najviša u Europi, istakao je Brajlović.

Oslobođenje