Sam sebi namjestio zamku: Čović i Ljubić neće Lijanovića, Lagumdžija bez njega ne može

Zlatko Lagumdžija, mujo, Boris Dežulović, SDP BIH, platformaši, poraz, nihad imamović, sdpbih, osveta, SDP BIH, Hrvati u BIH, majorizacija, SDP BIH, kongres sarajevo, Zlatko Lagumdžija, sdu bih, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP BIH, FTV, Zlatko Lagumdžija, snijeg, Sarajevo, Zlatko Lagumdžija, Zoran Milanović, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, slučajni prolaznik, Sejdić i Finci, dogovor, Zlatko Lagumdžija, Bojan Šunjić, kolumna, UDBA, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Emir Suljagić, SDP BIH, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Ivo Sanader, BIH

SDP bi sada, kada je shvatio zbog čega je Lijanović, zapravo u vlasti, rado ga iz nje izbacio, no, o tom širokobriješkom "jezičku na vagi" Lagumdžiji ovise tri kantonalne vlade: Zeničko-dobojska, Tuzlanska i Unskosanska, gdje uz pomoć 2-3 Lijanovićeva zastupnika SDP i SBB imaju nadpolovićnu većinu u kantonalnim skupštinama.

Ukoliko nezakoniti imenovani predsjednik i dopredsjednik F BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, čije stranke, prema planovima, ne bi bile dio nove parlamentarne većine, pet Lijanovićevih zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta bilo bi dragocijeno u dosezanju dvotrećinske većine potrebne za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom za njihovu smjenu. SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno, naime, imaju 56 zastupnika, 10 manje od potrebne dvotrećinske većine. Uz Lijanovićevih 5, Lagumdžija računa i na po jednog zastupnika SNSD-a, A- SDA i DNZ, ali mu opet nedostaju 2.

Čak i kad bi Budimir i Kebo na zahtijev nadpolovične većine u federalnom parlamentu podnijeli ostavku, i kad ne bi trebao podršku Lijanovićevih zastupnika za njihovu smjenu Lagumdžija ponovo ne bi mogao izabaciti Lijanoviće iz Federalne vlasti, jer bi mu Jerko u tom slučaju mogao srušiti kantonalne vlade u Zenici, Tuzli i Bihaću.

Uključujući u vlast one koje građani hrvatske nacionalnosti nisu izabrali, a izbacijući koaliciju dva HDZ-a koji imaju podršku blizu 90 posto hrvatskih birača izašlih na izbore, Lagumdžija se, nakon raskida koalicije s SDA, našao u zamci iz koje, čini se, ni sam ne zna kako izaći. S Radončićevim SBB-om, HSP-om i Lijanovićima nema nadpolovičnu većinu, pa je da bi je ostvario sada u federalnu vlast mora uključiti i dva HDZ-a. Oni, pak, tako su odlučila njihova stranačka tijela, u vlasti ne žele one koji su sudjelovali u državnom prevratu i izabacivanju legitimnih predstavnika Hrvata u vlasti.

Kompromis bi mogao biti postignut time da Lijanovići, koji su većinu glasova kupili od bošnjačke sirotinje, budu dio bošnjačke koalicije.

( K.M./ Dnevnik.ba)