Roditelji svojoj djeci ispravljali ocjene u knjižicama, nastavnik sve prijavio inspekciji

ocjene

Zbog takvih malverzacija, kako nam je kazao, inspektori Prosvjetne inspekcije kaznili su školu s 3000, a v. d. ravnatelja Melihu Parlu s 1000 KM jer nije spriječila te nezakonitosti. - Ovo je blaga kazna s obzirom na to da se već drugu godinu zaredom isto dogodilo. Ravnateljica je pokušala i ovaj put zataškati cijeli slučaj tako što nas, nastavnike, nije obavijestila da je netko bez našeg znanja mijenjao zaključne ocjene - kaže Fočo. S druge strane, predsjednica Vijeća roditelja ove škole Esma Kalamujić, koju Fočo, osim majke iz Školskog odbora, optužuje za te nezakonitosti, tvrdi kako nije istina da su ocjene prepravljene i da svaki roditelj ima zakonsko pravo žaliti se na zaključnu ocjenu, a da na kraju konačnu odluku donosi Nastavničko vijeće.

- Taj je čovjek mom djetetu zaključio trojku, zbog čega sam se žalila. Tražila sam da mu Nastavničko vijeće zaključi ocjenu. To je i učinjeno, pa su djeca ispit polagala pred povjerenstvom - rekla je Kalamujić, optužujući nastavnika da već dulji niz godina maltretira djecu te da je zbog toga protiv njega pokrenut i disciplinski postupak.

Optužbama se priključila i ravnateljica Meliha Parla tvrdeći kako navodi nastavnika Foče nisu točni i da je kriv što navrijeme nije zaključio ocjene pa ih je zbog toga inspekcija kaznila. Također, dodala je i da je sramota što nastavnik dijeli učenicima slabe ocjene iz tjelesnog odgoja. Kako je za Avaz kazala Dijana Parla iz Vijeća roditelja SŽ-a, nisu upoznati s tim slučajem, ali očekuju kako će na kraju sve biti urađeno po zakonu. - Inspekcija se treba pozabaviti tim problemom. Ako ih je nastavnik obavijestio, svaka mu čast na brzoj reakciji.

Vjerujem da će na kraju odgovorni biti sankcionirani - istaknula je Parla. Iz Županijske uprave za inspekcijske poslove potvrdili su nam da je prosvjetni inspektor dolazio u školu i utvrdio da su prekoračeni rokovi za zaključenje ocjena. - S obzirom na to da je u prethodnoj školskoj godini OŠ "Saburina" odlukom prosvjetnog inspektora upozorena da se moraju pridržavati zakonom propisanih rokova, ovoga puta prosvjetni inspektor izdao je prekršajne naloge pravnoj i odgovornoj osobi škole u iznosu od 4000 KM - rekli su iz Županijske uprave za inspekcijske poslove. Prije izvjesnog vremena bilo je govora o uvođenju elektroničkih dnevnika u BiH. Roditelji bi tako ocjene djece provjeravali preko računala, tableta, mobitela... A imali bi šifre. Sve kako bi se izbjegle svake moguće nezakonitosti, pa i ovakvi primjeri iz Sarajeva. U nekim školama u BiH, prema izjavama ravnatelja, već ranije je ograničeno iznošenje kontrolnih radova iz škole, ali roditelji mogu doći na uvid u školu jer je bilo slučajeva da se ispravljaju zadaci. 

vecčernji.ba