18 MJESECI Zatvor za profesora zbog sređivanja zaključnih ocjena

18 MJESECI Zatvor za profesora zbog sređivanja zaključnih ocjena
Ilustracija

Općinski sud u Kalesiji je na osnovu optužnice Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) donio osuđujuću prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida K. (62)  zbog produženog krivičnog djela 'Primanje dara ili drugih oblika koristi' i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Također, Seidu K. je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, a koja se odnosi na zabranu vršenja dužnosti profesora u MSŠ u Kalesiji, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u BiH.

Za dvije radnje iz optužnice sud je Seida K. oslobodio od optužbe, te će Tužiteljstvo u ovom dijelu presude i vezano za izrečenu krivičnu sankciju izjaviti žalbu Županijskom sudu Tuzla.

Iz tužiteljstva TŽ podsjećaju, optužnicom se Seid K. tereti da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji u lipnju 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine. 

U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM. U osuđujućem dijelu nepravosnažne presude se navodi iznos pribavljene koristi od oko 800 KM, koji se optuženom oduzima, navedeno je iz Ureda za informiranje tužiteljstva TŽ.