Radojčić: Hrvat treba biti premijer BiH, moguća koalicija SNSD-SDA-HDZ BiH, SDP nepoželjan

Predsjedništva BiH iz RS-a te da se prestane baviti insinuacijama i lažima. “Pozivamo Ivanića da prestane bacati ljagu na izborni proces u RS-u. Njegova priča o nevažećim listićima je potpuno neočna i mi smo se danas obratili SIP-u da žurno ovu situaciju razjasni i službeno priopći o čemu se radi”, rekao je Radojičić na press-konferenciji u Banja Luci reagirajući na tvrdnje kandidata Koalicije “Zajedno za Srpsku” u vezi s velikim brojem nevažećih glasačkih listića za tu razinu.

Radojičić je iznio njihove informacije “s terena” koje govore da je “ogromna većina listića koji se vode kao nevažeći - prazna”, te da su to birači koji nisu htjeli glasati ni za jednog ni drugog kandidata, što imaju pravo, ubacujući prazan listić.

“Da je netko htio manipulirati, to bi bio ispunjeni listić”, smatraju u SNSD-u uz napomenu da je Radmanović “pobijedio” u trci za Predsjedništvo BiH s oko 280.000 i trenutno na oko 95 posto prebrojanih glasova ima oko 17.000 više od Mladena Ivanića.

SNSD-ove evidencije pokazuju, navodi Radojičić, da bi se samo oko tri posto tih listića moglo podvesti pod - nevažeći.

Za SNSD je rekao da je uvjerljivi pobjednik proteklih općih izbora u RS-u i BiH, navodeći da nisu točne neke tvrdnje u medijima da je pojedinačno najača stranka SDPBiH, koja SNSD-u nije poželjan partner za dogovor i razgovor.

Na državnoj razini žele da to bude koalicija s manjim brojem stranaka, u odnosu na dosadašnji, a čini se da je suradnja moguća sa SDA i HDZBiH koje imaju dobar rezultat.

Pružit će svoj doprinos, tvrdi, da se na svim razinama što prije formira vlast, ali na državnoj razini neće prihvatati “samo matematičku koaliciju”, već dogovor o politikama pri čemu će postaviti određene uvjete, a tiču se vanjske i porezne politike, obrane…

Radojičić navodi da za Vijeće ministara BiH treba poštovati princip rotacije, što znači da bi mjesto predsjedavajućeg sada trebalo pripasti Hrvatu, ali nije se izjasnio koja to oni žele ministarstva, a da su spremni ponuditi i predsjedavajućeg, “kao najača stranka u BiH”.

Za izbor Bakira Izetbegovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, potpredsjednik SNSD-a je rekao da je SDA stranka koja postoji 20 godina, a sa “sobom ima i određenu ratnu povjest zbog čega ocjene u svijetu da je sada došlo do umjerenog pomaka, SNSD baš i ne dijeli”.

“Poznato je da stanje u Predsjedništvu BiH u proteklom mandatu nije bilo nikakvo, Haris Silajdžić je vodio potpuno jednostranu politiku…, a nadamo se da će Izetbegović poštovati Ustav i će se dogovor postizati konsenzusom”, rekao je on i uz čestitke Izetbegoviću izrazio nadu da će saradnja s njim biti bolja nego dosad što je bio slučaj s Silajdžićem.

Radojičić je konstatirao pobjedu njihovog kandidata Milorada Dodika za predsjedničku funkciju u RS-u, za parlament BiH je rekao da će imati vjerojatno osam od 14 mandata iz RS-a, te ocijenio da stranka očekuje oko 39 zastupničkih mandata u Narodnoj skupštini RS-a, što zajedno s njihovim koalicijskim partnerima SP i DNS iznosi oko 50 mandata, što je porast za dva mandata.

SNSD je parlamentarna stranka, po njihovim podacima, i u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta s jednim mandatom, a četiri imaju u Kantonu 10.

Za izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića  u vezi s trećom jedinicom u BiH, Radojičić je rekao da u SNSD-u nema sugovornika o preuređenju BiH koje ide na neupitnost teritorijalnog integriteta RS-a.

( Fena)