KAD TE STRANKA PAZI Dragoslav Topić bivši ministar u HBŽ osuđen zbog zlouporabe položaja, sad je postao direktor

Dragoslav Topić SNSD

Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” i šef kluba vijećnika SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka, daleko od očiju javnosti pravosnažno je osuđen za zlouporabu službenog položaja ili ovlasti “tešku” 23.000 KM, saznaje eTrafika.

Topića je, prije dvije godine, osudio Županijski sud u Livnu koji mu je izrekao uvjetu kaznu od šest mjeseci zatvora, ukoliko u roku od jedne godine ne počini drugo kazneno djelo, a spomenuto je u potpunosti ostalo nepoznato u javnosti, iako je on jedan od najaktivnijih lokalnih političara i netko tko se gotovo svakodnevno pojavljuje u medijima.

U presudi se navodi da je Topić zlorabu počinio kao službena osoba u Federaciji BiH, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Hercegbosanskoj županiji. Iako se radi o kaznenom djelu protiv službene dužnosti, pravosnažna presuda Topiću nije bila smetnja da ostane na čelu javne ustanove. Sudsko vijeće mu nije izreklo zabranu vršenja bilo koje funkcije ili djelatnosti, a moralna i etička odgovornost je izostala.

“Optuženi je kriv što je u razdoblju od 18. prosinca 2013. do 23. ožujka 2015. godine, u svojstvu ministra, iskoristio službeni položaj i drugom pribavio imovinsku korist, a proračunu Županije nanio štetu u ukupnom iznosu od 23.058 KM”, navodi se u presudi Županijskog suda u Livnu.

Naglašava se da je Topić bio svjestan svog djela, te da je htio njegovo počinjene tako što je s liječnikom S.R. zaključio Ugovore o djelu na osnovu kojih mu je 15 mjeseci isplaćivano 1.400 KM mjesečno (plus porez), za posao koji nije urađen.

Naime, spornim ugovorima je dogovoreno da S.R. za potrebe Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih izvrši analizu zdravstvenog sektora i drugih poslova, koje nije uradio.

Topić je, kao naručitelj posla, bio dužan pregledati i primiti posao, te da na kraju mjeseca S. R. isplati ugovoreni iznos. Naloge za isplatu je uredno potpisivao 15 mjeseci, iako od S. R. nije zaprimio nikakav dokument o izvršenom poslu, niti je posao obavljen.

Iz dokumenata, u koje su novinari imali uvid, vidljivo je da je kazneni postupak protiv Topića vođen više od tri godine. U prvostpanjskom postupku Općinski sud u Livnu ga je oslobodio optužbe u studenom 2018. godine. Međutim, oslobađajuću presudu ukinuo je Županijski sud u Livnu i odredio održavanje nove rasprave. U drugostupanjskom postupku Topić je 14. lipnja 2021. godine, proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu.

“Presuda je postala pravosnažna 14. listopada 2021. godine. Žalbu na presudu izjavili su županijski tužitelj i optuženi Dragoslav Topić. Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, žalbe su odbijene, te je presuda Županijskog suda u Livnu potvrđena”, odgovorila je v.d. predsjednica Županijskog suda u Livnu Ozrenka Vidačak.

U presudi se navodi da je prilikom odmjeravanja kazne sud kao olakšavajuće okolnosti cijenio to što Topić, do tada, nije osuđivan, korektno držanje prema sudu, kao i protok vremena od izvršenja kaznenog djela. Otežavajuće okolnosti nisu pronašli.

“Sud je mišljenja da će se ovom vrstom i visinom kazne postići kako opća, tako i posebna svrha kažnjavanja”, navodi se u presudi. Topića je sud obavezao na plaćanje troškova postupka, dok je zahtjev HBŽ za nadoknadu štete u iznosu od 23.000 KM upućen na parnicu.

U međuvremenu, Topić se iz ministarske fotelje “preselio” u aktualnu, gdje je direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjoj Luci, kao i vijećnik SNSD-a u Skupštini Grada Banje Luke. Također, u prosincu 2022. godine, imenovan je za člana Uprave Fudbalskog kluba “Borac”. Iz ranijeg razdoblja u svojoj biografiji ima funkciju savjetnika generalnog direktora “Lutrije RS”.

Sve pomenute funkcije je obavljao kao kadar najveće partije u Srpskoj, koju predvodi Milorad Dodik, a pravosnažna presuda za zlouporabu službenog položaja očigledno nije bila prepreka da mu se otkaže povjerenje, pa je nakon nje značajno uvećao broj funkcija koje obavlja.

Vijećnik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Smiljana Moravac Babić, za eTrafiku kaže kako je ne iznenađuje da se u ovoj presudi ne zna ama baš ništa. Ona ističe da je jedno od glavnih obilježja SNSD-ove vlasti – zataškavanje.

„Očigledno je da je sve to zataškano. Nije prvi put da se to radi kada je SNSD u pitanju. Moćnici mogu sve, pa i to. Stranka kojoj Topić pripada mu je omogućila da to gurne pod tepih. Nije on jedini. On je jedan od mnogih. Kako je moguće da bude direktor Studentskog centra pored te presude? Ako mu zakon to omogućava, moral ne bi smio“, istakla je Moravac Babić za eTrafiku.

Viši istraživač i suradnik za pravne poslove u “Transparency International-u” BiH Damjan Ožegović, kaže kako ovakve presude na žalost nisu prepreka u obavljanju bilo koje funkcije u Srpskoj.

„Izborni zakon je jasan i u njemu se navodi da takve presude nisu osnov za oduzimanje mandata. Potpuno ista stvar je i s drugom funkcijom koju Topić obavlja. Eventualno može da se pojavi kao primjedba u tijeku natječaja ili prilikom zapošljavanja, ali o tome niko ne vodi računa. Međuentitetska razmjena podataka je na veoma slabom nivou. Ne možemo govoriti čak ni o moralnim ‘sankcijama’ dok se zakon ne promijeni“, rekao je Ožegović za eTrafiku.

Topić nije odgovarao na pozive, ali ni poruke u kojima su postavljena konkretna pitanja.