Poruka iz EU: Zbog dogovora bez Hrvata u Federaciji sad imamo posljedice

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Konferencija koja se već nekoliko godina organizira u ovo vrijeme, protekla je u propitivanju spremnosti EU-a da nastavi s proširenjem i nakon Hrvatske, koja je završila pregovore i sljedeći tjedan potpisuje pristupni ugovor.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je kako je ovog tjedna poslao pismo ministrima vanjskih poslova svih zemalja članica u kojem ih je pozvao da podrže preporuku Europske komisije i da odrede datum početka pregovora s Crnom Gorom. Također je najavio da će poslasti slično pismo u kojem će zatražiti da se Srbiji odobri status kandidata.

Na konferenciji se čulo da se sve manje europskih zemalja zauzima za nastavak proširenja, iako ima upornih glasova koji i dalje to snažno zagovoraju. Upravo zato, nekoliko dana prije summita EU-a 9. prosinca, još nije jasno hoće li zemlje članice podržati preporuke Europske komisije i odobriti početak pregovora s Crnom Gorom i kandidatski status Srbiji.

Ravnatelj Opće uprave za proširenje Stefano Sanino rekao je da EU ne namjerava nametati rješenja u Bosni i Hercegovini, koja je u potpunom zastoju i blokadi.

- Vidjeli smo da ne možemo previše napredovati ako nema potpore tri konstitutivna naroda. Jedan od pokazatelja je i to što je u jednom entitetu došlo do dogovora bez hrvatske sastavnice i sad imamo posljedice. Jedina prilika da se iz ovakve situacije iziđe jest članstvo u EU-u, na čemu treba raditi strpljivo i pomagati toj zemlji da se približi EU-u, rekao je Sanino.

Na konferenciji je sudjelovao i glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji je, između ostaloga, rekao da u srpskom entitetu u BiH negiraju ratne zločine i odbijaju spominjati genocid. Dodao je da i u drugim zemljama regije političari odbijaju priznati odluke Haškog suda, navodeći primjer da u Hrvatskoj visoki dužnosnici na političkim skupovima pozdravljaju Antu Gotovinu, koji je osuđen u prvostupanjskom postupku.

Izvor: Fena