Policajce umirovili i poslali na ulicu!

granica, ilegalci, uhićenje, granična policija, štrajk, Hrvatska, BIH, Maljevac, marihuana, šverc droge, karlovac, uhićenje, granična policija, granica, krijumčarenje ljudi, Ljubuški, kazna, imigranti, krijumčarenja imigranata, Granična policije BiH, Sipa, mirovina, Isplata mirovina, Granična policije BiH, granična policija, uhićenje, Granična policije BiH, granična policija, uhićenje, granična policija bih, granična policija, krijumčarenje, krijumčarenje ljudi, Granična policije BiH, granična policija, oglas, granična policija bih, Granična policije BiH, Granična policija Izačić, granična policija, Neum, eksploziv, cigarete, granična policija bih, granična policija, natječaj za posao, granična policija bih, granična policija, Granična policije BiH, granična policija bih, granica, granična policija bih, granica, Granična policije BiH, granična policija, granična policija bih, emigranti, Posušje, granična policija, Granična policije BiH, Mostar, Doljani, MGP Doljani, G

... tijela – oko 200 njihovih pripadnika dobilo je rješenja o umirovljenju, ali ne mogu ostvariti pravo na mirovinu! O čemu se radi, piše Dnevni list.

Sakupljaju priloge
Tih oko 200 policijskih službenika navršili su po 40 godina radnog staža pa im je po toj osnovi prekinut radni odnos i napisana su rješenja o umirovljenju. Riječ je o pripadnicima Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH čija su prebivališta na teritoriju Republike Srpske. Bez obzira na pravovaljanost rješenja o umirovljenju, oni ne mogu ostvariti pravo na mirovinu.

Razlog su odredbe Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske koje su na snazi od 1. siječnja ove godine. Po njima, nitko ne može ostvariti pravo na mirovinu dok ne navrši 60 godina života. Svi policijski službenici koji su upućeni u mirovinu mlađi su od te starosne granice i sada im valja čekati od jedne do sedam godina kako bi mogli i službeno postati umirovljenici i primati mirovinu!

Budući da najveći broj nema od čega živjeti i uzdržavati svoje obitelji, u Graničnoj policiji je pokrenuta akcija sakupljanja novčanih priloga za njih kako bi preživjeli do stjecanja prava na isplatu mirovina.

Treba reći da rukovodstva Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u cijelom ovom slučaju ne snose nikakvu odgovornost - držeći se slova zakona, onima koji su navršili 40 godina radnog staža uručena su rješenja o umirovljenju.

Inicijativa u ladici
Glavni krivac za ovakvu situacije, a kako stvari stoje, ponavljat će se, jest neusklađenost državnih i entitetskih zakona.

Svi koji navrše 40 godina staža bez obzira na godine života, a imaju prebivalište u Federaciji, bez ikakvih problema stječu pravo na mirovinu i odmah im počinje isplata mirovina iz blagajne federalnog Zavoda MIO/PIO. Tako je bilo i u Republici Srpskoj, međutim, Narodna skupština RS-a je lani promijenila Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju i od prvog dana ove godine na snazi je starosno ograničenje.

Zanimljivo je da su neki od policijskih službenika s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su upućeni u mirovinu pokrenuli sudske postupke i dobili su presude u svoju korist s objašnjenjem da su prekršeni Ustav BiH i Europska konvencija o ljudskim prvima. Međutim, to im ne pomaže ostvariti pravo na mirovinu.

Oni su kolektivno uputili i inicijativu, zapravo zahtjev, Vladi i Narodnoj skupštini RS-a da promijene entitetski zakon u smislu da se pravo na mirovinu stječe s danom donošenja rješenja o umirovljenju na osnovi godina radnog staža. Međutim, inicijativa i dalje stoji negdje u nečijoj ladici.

Izmjena zakona čeka formiranje vlasti
U cijeli slučaj još davno se umiješalo i Vijeće ministara - u travnju ove godine usvojilo je prijedlog izmjena državnog Zakona o policijskim službenicima. Krajem prošlog mjeseca prijedlog je dostavljen Glavnom tajništvu Vijeća ministara kako bi ga službeno uputilo Parlamentu BiH na usvajanje. Ključna izmjena je da "radni odnos prestaje kada budu ispunjeni uvjeti za umirovljenje u skladu s propisima o invalidsko-mirovinskom osiguranju prema mjestu prebivališta". O ovom prijedlogu Vijeća ministra morat će se izjasniti novi saziv Parlamenta BiH, a do tada policijskim službenicima koji su upućeni u mirovinu ostaje snalaziti se kako znaju i umiju.