SIPA pretresla sefove i blokirala račune fizičkim i pravnim osobama

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Djelatnici SIPA-e blokirali su račune u devet komercijalnih banaka osobama privedenim u jučerašnjoj akciji koja se provodila u Mostaru, Sarajevu i Zenici.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u sklopu operativne akciji 'Black Tie 2', koja je realizirana zajedno s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, poduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih osoba.

Tom prilikom su za predmetne pravne i fizičke osobe izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 amerčkih dolara.

Prilikom rada na predmetu, u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa, dok je drugi sef blokiran, priopćeno je iz SIPA-e.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koja se sumnjiče za kaznena djela organiziranog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptiranih aplikacija.