Peticija za oslobađanje hercegbosanske šestorke

Haag, hrvatska šestorka u haagu, Jadranko Prlić, Haag, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Herceg Bosna, suđenje, Jadranko Prlić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Den Haag, hrvatska šestorka u haagu, haški uznici, haški sud, Herceg Bosna, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Haag, Stipe Prlić, haški uznici, haški sud, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Haag, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Presuda u Hagu, Herceg Bosna, BIH, hrvatska šestorka u haagu, šestorka, haška šestorka, suđenje, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Stalni arbitražni sud u Haagu, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), hrvatska šestorka u haagu, haška šestorka, haška šestorka, hrvatska šestorka u haagu, šestorka

... i vojnih dužnosnika Hrvata u BiH koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim za zajednički zločinački pothvat osnivanjem Herceg Bosne i pripojenjem toga teritorija Hrvatskoj. Zahtjev, koji je do sada potpisalo više od 600 osoba, će biti poslan Vijeću sigurnosti UN-a koje je i utemeljilo Haaški sud.

U međuvremenu je general Praljak ponovno dobio natrag svoje braniteljice jer je Žalbeno vijeće Haaškog suda odlučilo da tajništvo treba imenovati branitelje Praljku, s obzirom da ne govori niti razumije službene jezike suda, francuski i engleski, na kojima je najprije izrečena, a kasnije i prevedena presuda.

Praljak je tražio da mu se postave dosadašnji branitelji. Postupajući po nalogu Žalbenog vijeća i zahtjevu Praljka, tajnik je Niku Pinter ponovno imenovao za braniteljicu, a Natashu Fauveau Ivanović za subraniteljicu.

Kako je objasnila odvjetnica Pinter nakon ponovnog uključivanja u predmet, zajedno sa subraniteljicom je zatražila produženje roka za žalbu jer su gotovo godinu dana bile izvan predmeta. I ostale obrane su tražile produženje roka za žalbu. Sada se čeka odluka suda. Pinter navodi da obrana Praljka sada radi na obrazlaganju svakog razloga žalbe (oko 54 razloga žalbe), a pobija se presuda zbog pogreške u činjeničnom utvrđenju i zbog pogreške u primjeni i provedbi prava.

Istodobno, obrane drugih dužnosnika Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Milivoja Petkovića podnijele su 5. kolovoza najave žalbe. Napisali su razloge žalbe nakon što su dobili engleski prijevod presude

Večernji list