TRAŽIO GA HAAŠKI SUD Uhićen jedan od najtraženijih afričkih bjegunaca

Haag,Haški Tribunal,Ruanda,ratni zločin

Najtraženiji bjegunac optužen za sudjelovanje u ruandskom genocidu iz 1994. godine uhićen je u gradu Paarl u Južnoj Africi nakon desetljeća bjegstva, objavili su iz ureda za medija Haškog suda.

Fulgence Kayishema uhićen je u srijedu u zajedničkoj operaciji južnoafričkih vlasti i tima UN-a zaduženog za pronalazak preostalih bjegunaca, piše u priopćenju.

Kada je uhićen, Kayishema je prvotno porekao svoj identitet, rekli su istražitelji. No, do kraja večeri im je rekao: "Dugo sam čekao da budem uhićen."

U bijegu od 2001

Istražitelji su rekli da je koristio više identiteta i lažne dokumente kako bi izbjegao otkrivanje.

"Uhićenje je rezultat intenzivne, temeljite i rigorozne istrage", rekao je visoki dužnosnik iz tužiteljstva uključen u slučaj za CNN.

"Članovi obitelji i poznati suradnici temeljito su istraženi. To je konačno dovelo do identificiranja pravog mjesta za pretragu i pronalaženje ključnih obavještajnih podataka."

Kayishema je navodno organizirao ubojstvo više od 2.000 izbjeglica Tutsija - žena, muškaraca, djece i starijih osoba - u katoličkoj crkvi Nyange tijekom genocida. Bjegunac je bio u bijegu od 2001. godine.

"Fulgence Kayishema bio je bjegunac više od 20 godina. Njegovo uhićenje osigurava da će napokon odgovarati za svoja navodna zlodjela", rekao je glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove UN-a (IRMCT) Serge Brammertz .

"Genocid je najteži zločin poznat čovječanstvu. Međunarodna zajednica obvezala se osigurati da će njegovi počinitelji biti procesuirani i kažnjeni. Ovo uhićenje je opipljiv dokaz da se ta obveza ne gubi i da će pravda biti zadovoljena, bez obzira koliko dugo to trajalo", rekao je Brammertz.

Nudila se velika nagrada

U posljednjim godinama tužitelj IRMCT-a žalio se na nedostatak suradnje južnoafričkih vlasti i bilo je nekoliko bliskih pokušaja uhićenja Kayisheme. No, u četvrtak je Brammertz pohvalio suradnju i podršku južnoafričke vlade.

Događaji u Nyangi, Ruanda, bili su jedni od najbrutalnijih tijekom genocida, u kojem je ubijeno procijenjeno 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua tijekom razdoblja od 90 dana.

Tribunal tvrdi da je Kayishema izravno sudjelovao u "planiranju i izvršenju ovog masakra". Optužnica navodi da je kupio i distribuirao benzin kako bi zapalio crkvu dok su izbjeglice bile unutra. Kayishema i drugi također su optuženi za korištenje bagera kako bi srušili crkvu nakon požara, dok su izbjeglice još bili unutra.

Ured IRMCT-a kaže da je istraga obuhvatila više zemalja u Africi i drugim regijama.

Nagrada do 5.000.000 dolara bila je ponuđena putem programa nagrada za ratne zločine Sjedinjenih Američkih Država za informacije o Kayishemi i drugim bjeguncima traženima za počinjenje ruandskog genocida.

Kayishema će biti izveden pred sud u Cape Townu u petak.

Ruandski genocid obuhvatio je plemenske milicije Hutua i civile koji su ubili veliki broj pripadnika etničke manjine Tutsi - muškaraca, žena i djece, mnogi od kojih su bili njihovi susjedi prije izbijanja sukoba.

Pokolj je napokon završen nakon 100 dana kada su trupe Ruandskog patriotskog fronta (RPF), pod vodstvom Paula Kagamea, porazile Hutu pobunjenike i preuzele kontrolu nad zemljom.