UKRAJINSKI RAT U HAAGU Rusi tvrde da su pokrenuli invaziju kako bi spriječili genocid u istočnoj Ukrajini

Ukrajina ubijeni sportaši

Rusija i Ukrajina ukrstit će u ponedjeljak ukrstiti koplja pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju u kojem Moskva tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi spriječila genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najviši sud Ujedinjenih naroda svega nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio navodni genocid u istočnoj Ukrajini.

Ruski dužnosnici nastavljaju optuživati Ukrajinu da čini genocid.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ). Saslušanja, koja bi trebala trajati do 27. rujna, neće se baviti meritumom, nego će će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj legalnosti vojne akcije. Ukrajina je već ostvarila manju pobjedu kada je sud odlučio u njezinu korist u preliminarnoj odluci u tom slučaju u ožujku prošle godine. Na temelju toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine sa svojim vojnim operacijama u Ukrajini.

Sud će također saslušati 32 druge zemlje, od kojih sve podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba nastaviti sa slučajem.

I dok je Rusija dosad ignorirala naredbe ICJ-a da zaustavi vojne operacije, a sud nema način na provede svoe odluke, stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu Ujedinjenih naroda iz 1948. definira genocid kao zločin počinjen "s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, nacionalne, etničke, rasne ili religiozne skupine kao takve."