Od ukidanja carinske stope na prizvode iz EU građani BiH neće imati ništa

Već početkom primjene privremenog sporazuma započelo se sa ukidanjem i snižavanjem stopa carina na odrežene proizvode. Do početka 2009 godine za oko 90 posto proizvoda koji se uvode iz EU carine su već bile ukinute.

Za ostale proizvode za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja dogovreno je postepeno smanjanje carine u periodu 2008-2013. Smanjenje carinske stope nastavljeno je i u 2011. godini.

U potpunosti je ukinuta carina na dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95 i većim, na lož ulje, gume za automobile, autobuse i kamione. Sa sadašnjih šest na četiri posto bit će snižena carinska stopa na teleće i juneće meso, prženu kafu i određene vrste voća kao što su jabuke, kruške, dunje itd. Međutim, smanjenje carine neće uticati na smanjenje cijena proizvoda u maloprodaji.

"Nažalost od toga ništa nema, institucije vlasti se bore da se budžetska kasa puni, ali zato bilo kakvog olakšanja za građane nema na pomolu", izjavio je za RTV Slon Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesas potrošača BiH. Zahvaljujući slobodnom tržištu formiranje cijena zavisi iskuljučivo od ponude i potražnje Po svemu sudeći građane BiH očekuje teška godina, jer troškovi života ne prate životni standard.

Nova poskupljenja su već najavljena, a mnoga od njih neopravdan, jer po mišljenju Lakote trgovci ne žele da se odreknu svojih zarada, a država nema načina da ih na to natjera.