Na nepravdi se ne može izgraditi pravna država

biskup komarica, Biskup Franjo Komarica, BIH, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, biskup komarica, biskup komarica, prognanici, povratak, održiv povratak u BiH, hrvatski narod bih, Republika Srpska, Federacija BIH, mons. dr. Franjo Komarica, caritas, zasjedanja Biskupske konferencije BiH, Sarajevo, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, biskup komarica, Izjava Komisije Justitie et pax, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir), Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Hrvati u BIH, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Kolinda Grabar Kitarović, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, knjiga, Banja luka, progon, Biskup Franjo Komarica, Republika Srpska, biskup komarica, BIH, Republika Srpska, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, bh. hrvati, Biskup Franjo Komarica, Dragan Dodig, mons. dr. Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Bis

Oni su biskupa izvijestili o aktualnim političkim događanjima u zemlji, nagovijestivši da se očekuju bolji dani i za sadašnje Hrvate u RS-u, kao i one koji kao prognanici i izbjeglice još uvijek nisu odustali od povratka u rodni kraj.

Bilo je riječi o potrebi većeg zauzimanja političara za opstanak i neometani daljnji rad "referentne škole" u RS-u, Opće gimnazije pri Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci. Na primjedbe uglednih sugovornika kako je prošlih dana u dnevnom tisku citirana biskupova izjava u kojoj on navodno - uspoređuje situaciju katolika u BiH sa situacijom katolika u Siriji, Iraku i drugim zemljama gdje ih se fizički iskorjenjuje, biskup je predočio vatikanske dnevne novine od 8. listopada ove godine koje su to donijele u članku koji najavljuje papino okupljanje (konzistorij) kardinala na temu o aktualnom stradanju katolika na Bliskom istoku.

Podsjetio je kako je on sam, a i zajedno s drugim članovima Biskupske konferencije BiH nebrojeno puta od samoga potpisivanja "famoznog" Daytonskog sporazuma pa do ovih dana upozoravao na bezočno gaženje jednog od temeljnih ljudskih prava - pravo na rodno mjesto. "Na nepravdi se ne može izgraditi pravna i pravedna država nigdje, pa ni u BiH" - bio je kategoričan biskup Komarica, s čime su se složili i njegovi sugovornici. Zaključili su da se zajednički treba truditi oko istine, pravde i izgradnje pravedna mira u cijeloj zemlji.

TABB