MMF do kraja tjedna uplaćuje 154 milijuna KM

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon
Bevanda je naveo da je za to potrebno odobrenje Izvršnog odbora MMF-a, koji zasjeda danas, te da nema razloga da odgovor ne bude pozitivan, prenosi Srna.

"Ministarstvo financija i trezora BiH pripremilo je sve tehničke detalje i poduzelo aktivnosti u suradnji sa Centralnom bankom BiH kako bi odmah bila uplaćena prva tranša. To će biti učinjeno u već uobičajenom omjeru, trećina za Republiku Srpsku, odnosno 51,4 milijuna, a dvije trećine za FBiH ili 102,7 milijuna KM", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

Kada je riječ o realiziranju dogovorenog i usuglašenog u pismu namjere MMF-u, Bevanda očekuje da će tijekom sljedeće posjete izaslanstva MMF-a u fokusu biti priprema proračuna za iduću godinu.

"Institucije BiH i ove godine imaju na raspolaganju 750 milijuna KM s jedinstvenog računa, a 950 milijuna za funkcioniranje, uz obavezu planiranja sredstava za otplatu vanjskog duga", rekao je Bevanda.

On je ocijenio neutemeljenim komentare da je novac potreban za krpljenje proračunskih rupa, a ne za reforme, dodavši da međunarodne institucije, poput MMF-a, odobravaju financijska sredstva za točno utvrđene projekte.

Govoreći o povećavanju trošarina nakon što je Vijeće ministara BiH izmijenio prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, Bevanda je ponovio da neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o trošarinama kao i dva prateća zakona mogu napraviti problem s MMF-om i drugim financijskim institucijama, prvenstveno sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD)

"Prijetnje zastupnika da neće glasovati za izmjene mogu nas uvesti u nepotrebne avanture. Treba odlučiti hladne glave u interesu svih nas", rekao je Bevanda.

On vjeruje da će zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji 20. rujna dobiti zeleno svjetlo.