NERMIN NIKŠIĆ "Povećat ćemo minimalnu plaću, radimo kako bi zaustavili odlazak građana iz BiH"

Nermin Nikšić
Hercegovina.info

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u nastupnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyku.

Premijer Nikšić je upoznao rezidentnog predstavnika sa aktivnostima koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće.

"Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate", istaknuo je premijer Nikšić.

Tudyka je potvrdio opredijeljenost za nastavak podrške MMF-a javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Prenio je federalnom premijeru koje su glavne preporuke iz izvještaja MMF-a proisteklog nakon što su nedavno zaključene tzv. konzultacije prema članu IV sa našom zemljom.

"Kada je u pitanju financijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, te uspostavu fonda za financijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizičke osobe.

U fiskalnom sektoru one se tiču unaprjeđenja odgovornosti i transparentnosti u javnim poduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju", kazao je Tudyka.

Na sastanku je najavljena i skora posjeta osoblja MMF-a iz Washingtona našoj zemlji, što će, također, biti prilika za razgovore o prioritetnim reformskim aktivnostima, navedeno je u priopćenju Vlade FBiH.