Lagumdžija na koljenima pred Radončićem i Čovićem

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potpuno je van sebe i definitivno je izgubio svaki dodir sa realnošću.

Nakon njegovih posljednjih poteza, jasno je da on nikada nije imao nikakvu političku opciju, platformu, ravan ..., već da se oduvijek i prvenstveno vodio željom za revanšizmom i osvetom. Lagumdžija je nakon listopadskih izbora učinio sve da napravi koaliciju sa SDA na svim razinama i da, ne birajući sredstva, izbaci HDZ iz vlasti; prvo na razini Federacije BiH, a potom gdje stigne. Išao je tako daleko da je lažirao potvrdu Vlade FBiH u Domu naroda parlamenta tog entiteta i uspio onemogućiti da HDZ uđe u vlast na federalnoj razini.

Nakon toga pokušao je isto i na razini zajedničkih organa BiH, te se na formiranje Vijeća ministara čekalo 15 mjeseci. Epilog: HDZ je ušao u vlast, Lagumdžiji nije pošlo za rukom da ih se otarasi, ali je zato i lider SDP BiH postao ministar vanjski, što je i bio jedan od ciljeva opstrukcije formiranja vlasti.

Djelujući poput "pomahnitalog bolida" bez ikakve kontrole, Lagumdžija je potpuno potpao pod utjecaj Milorada Dodika i Dragana Čovića i sa njima dogovorio proračun BiH, koji gotovo paralizira institucije države. SDA nije podržala taj dokument, što je dovelo do krize odnosa s koalicijskim SDP-om. Lagumdžija je, očekivano, krenuo putem osvete.

Čelnik SDP BiH, kako nam je potvrđeno u vrhu ove stranke, ponudio je koaliciju Savezu za bolju budućnost BiH na svim razinama. Ponuda podrazumijeva izbacivanje SDA iz vlasti na državnoj razini, te iz Federalne vlade, kao i iz kantonalnih organa vlasti, gdje god je to moguće. Uz to, iz vlade Federacije BiH bili bi izbačeni HSP ii Narodna stranka Radom za boljitak, dok bi njihova mjesta bila dodijeljena Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Od kadrovskih rješenja poznato je jedino da bi, prema Lagumdžijinom prijedlogu, mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH pripalo Fahrudinu Radončiću.

Osnivač i lider SBBBiH Fahrudin Radončić još uvijek nije ni prihvatio, ali ni odbio Lagumdžijinu ponudu, svjestan da je ona vrlo teško provodiva u djelo, jer je, de facto, nemoguće izbaciti SDA iz vlasti na državnoj razini upravo bez volje SDA. Stranka koju vodi Sulejman Tihić svaki pokušaj rekonstrukcije Vijeća ministara BiH može opstruirati na najjednostavniji mogući način: nedolaskom na zasjedanje Doma naroda parlamenta BiH, što bi dovelo do nedostatka kvoruma i nemogućnosti održavanja sjednice.

Situacija za Lagumdžiju i njegov najnoviji "projekt", porođen iz želje za osvetom, nesprovodiv je i na razini Federacije BiH, jer bi inicijativu (prijedlog) za smjenu Vlade FBiH trebao potpisati Živko Budimir, Predesjednik Federacije, što on, izvjesno, neće učiniti. Razlog je jednostavan: potpisivanjem takvog dokumenta, i on bi ostao bez funkcije, koja bi pripala HDZ-u. Također bi njegov HSP bio izbačen iz vlasti, tako da je "veliki" Lagumdžija sada postao talac vlastite politike i uvlačenja minornih političkih partija sa hrvatskim predznakom na veliku scenu. Indikativno je i da se Budimir u posljednje vrijeme sve češće oglašava u takozvanim "Selimovićevim medijima", bliskim SDA, što svjedoči da ni Tihić ne sjedi skrštenih ruku.

Nisu samo Budimir i HSP prepreka Lagumdžiji, već i obiteljska manufaktura Lijanovići-Radom za boljitak. Između njih i Lagumdžije je "krv", budući da je lider SDP-a BiH, u svom poznatom podzemnom maniru, namjestio / smjestio ministru poljoprivrede Jerku Ivankoviću Lijanoviću "policijsku obradu i istragu" zbog "osebujnog" načina podjele poticaja. Upravo zbog toga su Lijanovići i oborili Izvješće o izvršenju proračuna za 2011. godinu Vlade Federacije BiH, što je događaj bez presedana, koji pokazuje da se "platformaši" međusobno žderu, a da riječ suradnja ne postoji u njihovom riječniku. Što se tiče Lagumdžije, on neće odustati od svog najnovijeg "projekta", a sama činjenica da je došao u situaciju da ga spasava Dragan Čović, kojeg je do jučer progonio i politički i kazneno, dovoljno svjedoči o kolikom političkom gubitniku se radi.

Slobodan Vasković

loading...